Za zdravo tijelo i um potrebne su vam kvalitetne masti. O koristima maslinovog ulja vjerojatno već sve znate, no pogledajte još neke namirnice koje svakako treba uvrstiti na jelovnik.
Najbolje masti:
Ekstra djevičansko kokosovo ulje
Kokosovo ulje sadrži lauričnu kiselinu, važnu masnu kiselinu koja se obilno nalazi i u majčinu mlijeku te ima snažno antivirusno djelovanje u tijelu. Odlična je i za štitnjaču, a nakon konzumacije ne povisuje kolesterol.
Važno je napomenuti i da osobe koje pate od kandidijaze mogu imati velike koristi od kaprilne kiseline u kokosovom ulju jer djeluje snažno protiv gljivica.
Riblje ulje
Mnoge koristi ribljeg ulja posljedica su djelovanja omega-3 masnih kiselina poput DHA i EPA. Druge korisne masne kiseline u ribljem ulju uključuju alfa-linolensku kiselinu i gamma-linolensku kiselinu.
Prema mišljenju stručnjaka iz American Heat Associationa, klinička ispitivanja su pokazala da omega-3 masne kiseline djelotvorno smanjuju pojavu kardiovaskularnih bolesti. To je jedan razlog zbog čega se ribljem ulju pripisuje da smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Riblje ulje je poznato i kao djelotvorno protuupalno svojstvo te prirodni antidepresiv. Štiti i od Alzheimerove bolesti te ADHD poremećaja pažnje.
Ulje konoplje
Ulje konoplje sadrži obilje aminokiselina, zapravo, smatra se savršeno uravnoteženim izvorom esencijalnih masnih kiselina (EFA-a). Sadrži optimalan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava, a odgovorne su i za zdrav izgled kože, kose i noktiju. Smatra se da iznimna koncentracija esencijalnih masnih kiselina u konoplji sprečava srčane bolesti, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, rak, artritis i još mnogo toga.
Također je važno imati na umu da su esencijalne masne kiseline prijeko potrebne za funkcioniranje i razvoj mozga i živčanog sustava te proizvodnju zdrave stanične membrane.
Avokado
Avokado je bogat mononezasićenim mastima, pa jedan avokado srednje veličine može sadržavati do 22 grama masti. Uz masti sadrži i do 20 esencijalnih hranjivih tvari kao što su vlakna, kalij, vitamin E, B vitamini i folnu kiselinu.
Avokado je voće s najmanjim količinama pesticida jer ga debela kora štiti od ionako malih količina koje se koriste u uzgoju.
Vrijedni plod dobro je jesti i uz hranu bogatu beta-karotenom i luteinom jer poboljšava njihovu apsorpciju. Uništava i stanice raka usta.
Orasi
Orasi imaju odličan okus, a bogati su i mononezasićenim mastima. Četvrtina porcije može donijeti 95% dnevne doze omega-3 masnih kiselina. Studije su dokazale da su korisni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka te da djeluju protuupalno. Odlični su i za poboljšanje rada mozga.
Osim navedenih ne trebate se bojati ni masti koje se nalaze u mliječnim proizvodima te svinjske masti - no budući da je riječ o mastima životinjskog porijekla, ipak treba paziti da količina ne bude prevelika. Što se tiče industrijski prerađenih masnoća poput margarina - klonite ih se u potpunosti.