Pet najboljih masti za um i tijelo

U očima mnogih potrošača masti su namirnice koje se nalaze na crnoj listi nepoželjnih proizvoda. No manje masti ne znači i manje bolesti i suvišnih kilograma.

16.9.2013.
11:26
VOYO logo

Za zdravo tijelo i um potrebne su vam kvalitetne masti. O koristima maslinovog ulja vjerojatno već sve znate, no pogledajte još neke namirnice koje svakako treba uvrstiti na jelovnik.

Najbolje masti:

Ekstra djevičansko kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži lauričnu kiselinu, važnu masnu kiselinu koja se obilno nalazi i u majčinu mlijeku te ima snažno antivirusno djelovanje u tijelu. Odlična je i za štitnjaču, a nakon konzumacije ne povisuje kolesterol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti i da osobe koje pate od kandidijaze mogu imati velike koristi od kaprilne kiseline u kokosovom ulju jer djeluje snažno protiv gljivica.

Riblje ulje

Mnoge koristi ribljeg ulja posljedica su djelovanja omega-3 masnih kiselina poput DHA i EPA. Druge korisne masne kiseline u ribljem ulju uključuju alfa-linolensku kiselinu i gamma-linolensku kiselinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju stručnjaka iz American Heat Associationa, klinička ispitivanja su pokazala da omega-3 masne kiseline djelotvorno smanjuju pojavu kardiovaskularnih bolesti. To je jedan razlog zbog čega se ribljem ulju pripisuje da smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Riblje ulje je poznato i kao djelotvorno protuupalno svojstvo te prirodni antidepresiv. Štiti i od Alzheimerove bolesti te ADHD poremećaja pažnje.

Ulje konoplje

Ulje konoplje sadrži obilje aminokiselina, zapravo, smatra se savršeno uravnoteženim izvorom esencijalnih masnih kiselina (EFA-a). Sadrži optimalan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava, a odgovorne su i za zdrav izgled kože, kose i noktiju. Smatra se da iznimna koncentracija esencijalnih masnih kiselina u konoplji sprečava srčane bolesti, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, rak, artritis i još mnogo toga.

Također je važno imati na umu da su esencijalne masne kiseline prijeko potrebne za funkcioniranje i razvoj mozga i živčanog sustava te proizvodnju zdrave stanične membrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima, pa jedan avokado srednje veličine može sadržavati do 22 grama masti. Uz masti sadrži i do 20 esencijalnih hranjivih tvari kao što su vlakna, kalij, vitamin E, B vitamini i folnu kiselinu.

Avokado je voće s najmanjim količinama pesticida jer ga debela kora štiti od ionako malih količina koje se koriste u uzgoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedni plod dobro je jesti i uz hranu bogatu beta-karotenom i luteinom jer poboljšava njihovu apsorpciju. Uništava i stanice raka usta.

Orasi

Orasi imaju odličan okus, a bogati su i mononezasićenim mastima. Četvrtina porcije može donijeti 95% dnevne doze omega-3 masnih kiselina. Studije su dokazale da su korisni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka te da djeluju protuupalno. Odlični su i za poboljšanje rada mozga.

Osim navedenih ne trebate se bojati ni masti koje se nalaze u mliječnim proizvodima te svinjske masti - no budući da je riječ o mastima životinjskog porijekla, ipak treba paziti da količina ne bude prevelika. Što se tiče industrijski prerađenih masnoća poput margarina - klonite ih se u potpunosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo