Jogurt je jedan od najpopularnijih prehrambenih izvora probiotika, ali nije prikladan za vegane. Srećom, postoji mnogo drugih načina da ljudi na biljnoj prehrani unose više probiotika.
1. Kiseli kupus
Bogat je probioticima, kao i kalijem i vitaminima C i K. Lactobacillus bakterije na kupusu pretvaraju svoje šećere u mliječnu kiselinu. Najbolje je odabrati nepasterizirani proizvod, jer pasterizacija uništava većinu dobrih bakterija.
2. Ukiseljeno povrće
Sjeckanje povrća u slanoj vodi stvara ukusni probiotik koja je pogodna za vegane. Moguće je fermentirati gotovo sve povrće, ali neke od najpopularnijih mogućnosti su:
(FOTO: Marko Prpić/PIXSELL)
- krastavci
- mrkve
- rotkvice
- karfiol
- crvene paprike
Iako je fermentirano povrće bogato s nekoliko hranjivih tvari, oni također sadrže puno natrija. Da bi se izbjegle opasnosti povezane s previše soli, kao što su visoki krvni tlak i zadržavanje vode, ljudi bi trebali uživati u kiseloj hrani u umjerenim količinama.
3. Kombucha
Kombucha je fermentirani čaj koji posljednjih godina sve više vraća popularnost. Kombucha sadrži niske razine alkohola. Neke verzije sadrže dovoljno alkohola kako bi ih klasificirali kao pivo, pa možda neće biti prikladni za neke ljude, uključujući one koji su trudnice ili dojilje.
4. Tempeh
Tempeh je sličan tofuu, ali uključuje fermentaciju soje. Kao rezultat ove fermentacije, tempeh je bogat probioticima i proteinima. Njegova čvrsta tekstura čini ga prikladnom za uporabu u raznim jelima. Vegani mogu koristiti tempeh u salatama, pomfritima, hamburgerima, sendvičima i još mnogo toga. Također je izvrstan izvor proteina.
5. Miso
Bogata antioksidansima, vitaminima B i korisnim bakterijama, miso juha je izvrsna opcija za vegane koji traže probiotičke pripravke.
Ostale namjene za miso paste uključuju:
- salata
- umaci
- marinade
Vrlo je bitno koristiti toplu, a ne vruću vode pri rađenju miso juhe, jer visoke temperature ubijaju probiotičke bakterije.
Prednosti probiotika
Istraživanja o prednostima probiotika za zdravlje su u tijeku, ali različiti sojevi bakterija imaju niz različitih učinaka na tijelo. Možda je najbolje jesti razne namirnice bogate probioticima kako bi se osiguralo da različiti sojevi uđu u tijelo.
Neke od potencijalnih prednosti probiotika su :
- poboljšana probava
- smanjeni rizik od raka
- vaginalno zdravlje
- mentalno zdravlje:
- manje nuspojava antibiotika
- smanjeni rizik od metaboličkih bolesti
- upravljanje dijabetesom
Pročitajte još:
- Kada bi svi ljudi bili vegetarijanci ili vegani, svijet bi bio zdraviji, hladniji i bogatiji
- Biljni proteini zdraviji su za srce od proteina životinjskog porijekla
- Odgovaramo na pitanja o veganskoj prehrani, a neke vam se stvari neće svidjeti
- Probiotici mogu smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija u trudnoći
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!