PENIS / 15 stvari koje morate znati i na koje morate obratiti pažnju

Jednako kao što se ženama preporuča redovito posjećivanje ginekologa, tako i muškarci moraju voditi brigu o svom spolnom organu.

2.10.2015.
9:45
Flickr, Chris Sampson

1. Penis je dobar pokazatelj vašeg zdravlja

Sve od vašeg srca i težine, pa do stresa i razine testosterona može utjecati na rad vašeg penisa. Tako da ukoliko nešto nije u redu s vašim genitalijama, bilo bi dobro da posjetite liječnika

2. Sperma ima biološki sat

Naravno, moguće je da muškarac postane otac i u 70. godini, ali to ipak nije čest slučaj. "Muškarci mogu proizvoditi spermu tijekom cijelog života, ali je neminovno da je kvaliteta sperme s godinama lošija", kaže doktor Darius A. Paduch.

Većina studija ukazuje na to da se pad kvalitete događa između 50 i 55 godina, ali oštećenja u spermi se mogu primijetiti već u tridesetim godinama. Istraživanja pokazuju i da djeca puno starijih očeva imaju veći rizik od shizofrenije i autizma.

3. Veličina trbuha utječe na erekciju i plodnost

"Što je veći trbuh, to je niža razina testosterona", ističe doktor Harry Fisch. To je zbog toga što se testosteron razlaže u estrogen u masnim ćelijama širom tijela. Ovaj proces se zove aromatizacija. Razlaganje se događa puno brže u trbuhu s više masnih naslaga, kaže Fisch. Osim toga, moguće je da je veličina trbuha povezana s drugim medicinskim problemima koji utječu na testosteron, poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, što također može utjecati na seksualni nagon i plodnost.

4. Veličina testisa je također važna

Generalno, vaši testisi bi trebali biti približno iste veličine - veličine oraha. Ukoliko primijetite da je jedan znatno veći od drugog i pozicioniran je niže, to može biti znak uvećanja vena u testisu. Odmah posjetite liječnika, jer ovakvo stanje predstavlja rizik za spermu. Ako su vam testisi manji od veličine oraha, to može biti znak da ne proizvodite dovoljnu količinu sperme ili testosterona, pa je bitno da se i u tom slučaju posavjetujete s urologom.

5. Veličine penisa su različite i to nema nikakve veze sa seksualnim umijećem

Dužina i širina penisa su samo estetske mjere i ne govore apsolutno ništa o vašem performansu u krevetu, nagonima ili spospobnostima da zadovoljite partnericu. Unatoč onome što ste vidjeli u pornićima, prosječna dužina penisa je 13 centimetara u erekciji, a devet centimetara u opuštenom stanju.

6. Vrele kupke su jako loše za testise

"To je kao da su vaši testisi vrećice čaja u vreloj vodi", kaže Fisch. Kada je testisima prevruće, to može zaustaviti proizvodnju sperme, što može loše utjecati na plodnost.

7. Česta ejakulacija može biti dobra

Studije nisu baš egzaktne, ali je jasna povezanost između česte ejakulacije i manjeg rizika od raka prostate.

8. Steroidi mogu uništiti razinu vašeg testosterona i smanjiti testise

Kada uzimate steroide i druge proizvode koji sadrže testosteron, vaše tijelo prestaje s proizvodnjom vlastitog testosterona, jer smatra da ga već ima dovoljno. Kada do toga dođe, rezultat može biti smanjena količine sperme i smanjivanje testisa, ističe Fisch.

9. Cigarete i alkohol štete penisu

Pušenje može oštetiti krvne žile (uključujući one koju dovode krv u penis), utječe na erekciju i šteti spermi. Ni s pušenjem marihuane nije ništa drugačije. Povremeno udisanje dima vjerojatno neće uzrokovati trajna oštećenja, ali postoji dokazana veza između redovitog i čestog pušenja marihuane i razvijanja ginekomastije (muške grudi).

Kada je alkohol u pitanju, čaša ili dvije vina vam mogu pomoći da se opustite i dobro će djelovati na protok krvi, ali sve više od toga nije dobro kada je riječ o postizanju erekcije. To je zbog toga što alkohol djeluje kao 'anestezija' za vaša osjetila, uključujući i ona u penisu.

10. Okupajte se nakon seksa

Održavanje higijene genitalija je bitno kako bi se izbjegle infekcije, s obzirom da se bakterije brže razvijaju (vaše ili vaše partnerice) kada se tjelesne tekućine osuše na koži.

11. Nova 'zakrivljenja' na penisu mogu biti opasna

Normalno je da je penis blago zakrivljen. Međutim, ukoliko se pojavi novo, koje je pritom i bolno, može biti pokazatelj Peyronijeve bolesti, koja je bolna i iziskuje hitan posjet liječniku.

12. Penis je doista moguće slomiti

Trauma penisa ili prijelom, događa se kada puknu važna spajajuća tkiva. Najčešće do ovoga dolazi tijekom seksa, kada penis udari u nešto tvrdo. Ukoliko čujete glasan udarac i penis vam momentalno bude u modricama, idite doktoru u roku od deset do 24 sata. Lakše je izliječiti ako odmah reagirate.

13. Izbjegavajte piercing

Ako ste razmišljali o piercingu na penisu, morate znati da to povlači niz komplikacija - obilno krvarenje, kronične iritacije, pa čak i oštećenje uretre, što može dovesti do toga da piškite iz sasvim pogrešne rupe.

14. Provjerite spermu ukoliko želite djecu

Problemi s plodnošću nisu samo rezervirani za žene, već je to zajednički problem partnera. Savjetuje se analiza sperme u tridesetim godinama, ukoliko niste do tada imali djecu, a željeli biste. Na taj način možete doznati postoje li oštećenja u vašoj spermi, pa da se na vrijeme posavjetujete s liječnikom o promjeni načina života i medicinskim faktorima koji mogu utjecati na vašu plodnost.

15. Redovito provjeravajte genitalije

Ovo nije odgovornost niti vaše partnerice, niti liječnika, već isključivo vaša. Redovita kontrola penisa i testisa je bitna kako bi se na vrijeme otkrile neželjene kvržice.

Mondo/Magazin.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen