višestruko štetna / Pazite da ne pretjerate: soja ipak nije toliko zdrava koliko se mislilo

Image

Iako se soja dugo smatrala idealnom namirnicom, stručnjaci upozoravju da je daleko od toga i to iz nekoliko razloga

16.8.2017.
9:31
VOYO logo

Nutricionisti i vegetarijanci dugo su smatrali soju zdravim izvorom proteina, no prevelika količina te namirnice zapravo može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje, smatraju stručnjaci.

Soja sadrži 40 posto proteina, 20 posto masti i 7 posto ugljikohidrata, a ostatak je voda. Ne sadrži kolesterol, zbog čega je dobra opcija za ljude koji žele smanjiti njegov unos u tijelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postoji i negativna strana.Soja sadrži fitinsku kiselinu, takozvani anti-nutrijent.

"On veže minerale u tijelu i time sprječava njihovu apsorpciju", tvrdi njemačka nutricionistkinja Brigitte Ahrens. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova mahunarka sadrži i neke tvari koje mogu biti uzrok probavnih smetnji, zbog čega stručnjaci smatraju da nije dobra namirnica za dojenčad ili malu djecu.

Kao i druge mahunarke, i soja sadrži purin. On se razlaže u urinsku kiselinu i izbacuje iz tijela, no neki ljudi, poput onih koji pate od gihta, s time imaju problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Urinska kiselina može se nataložiti u zglobovima u obliku kristala i time pogoršati tegobe gihta", ističe gastroenterologinja Astrid Konrad iz Muenchena koja savjetuje one s tom bolešću da izbjegavaju soju. 

Normalni, zdravi ljudi mogu konzumirati do 25 grama sojinog proteina dnevno, što je oko 75 grama soje. Njezine sjemenke najbolje je konzumirati fermentirane u proizvodima poput soja-sosa i tempeha, tradicionalnog jela iz Indonezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miso, tradicionalni japanski začin na bazi soje koji dolazi u obliku paste, još je jedan od fermentiranih sojinih proizvoda. Sjemenke se za konzumaciju mogu pripremiti i kod kuće tako da se namaču preko noći. 

Konzumacija soje ima još jednu negativnu stranu. Ekolozi su sve zabrinutiji krčenjem južnoameričkih prašuma radi uzgoja soje.  Usprkos tome, većina soje koja se uzgaja u Južnoj Americi zapravo je namijenjena za stočnu hranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo