Bjelanjak može pomoći snižavanju krvnog tlaka gotovo kao i neki uobičajeni lijekovi, otkrili su kineski znanstvenici.
Znanstvenici su u bjelanjku otkrili peptid koji može sniziti krvni tlak jer djeluje poput lijekova iz skupine inhibitora enzima angiotenzin konvertaze (ACE inhibitori) pa vjeruju da jedenje bjelanjaka može pomoći kontroli krvnog tlaka, prenosi britanski list Telegraph.
Peptid, koji je u stvari kratki dio proteina, može smanjiti krvni tlak poput niske doze lijeka za snižavanje tlaka. Na pokusima na štakorima utvrđeno je da 50 mg peptida RVPSL-a ima isti učinak kao i 10 miligrama inhibitora ACE.
Znanstvenici s kineskog sveučilišta Jilina davali su RVPSL štakorima s visokim krvnim tlakom i utvrdili su da je snizio tlak te se nadaju da će taj peptid uskoro moći testirati na ljudima.
Voditelj istraživanja Zhipeng Yu kaže da peptidi bjelanjka mogu biti korisni i u sprečavanju i u liječenju hipertenzije. "Naši rezultati dovoljno obećavaju da se može nastaviti istraživanje o učincima peptida iz bjelanjka na ljudsko zdravlje".
Znanstvenici su utvrdili kako se čini da peptid 'preživi' kuhanje pa bi konzumiranje bjelanjka moglo biti dobar način da se održava normalni krvni tlak, pogotovu ako se koristi uz lijekove.
Jaja su često smatrana nezdravom hranom zbog visokog kolesterola no nedavna istraživanja pokazuju da su zdravija nego što se mislilo.