'OVO JE UNIKATAN STRES U SVIJETU': / Stručnjak upozorava na vrlo opaku bolest koja se ušulja kao i sve ovisnosti

Image

'Povlačimo se, zatvaramo, otupljujemo, ne veselimo se, ne radujemo se, ne tugujemo, nego sve te sjajne, normalne emocionalne reakcije postaju manjeg intenziteta'

20.4.2021.
15:54

Psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju "Vrapče" u Zagrebu, rekao je danas za HRT da e veliki stres, koji traje više od godinu dana zbog pandemije, stvorio nove mentalne poremećaje i nepovoljna mentalna stanja. "Mi imamo otprilike način kako reagirati na stres, ali ovo je jedan stres koji je unikatan u svijetu."

Dok je kratkotrajni stres prihvatljiv i čovjek možda može i profitirati od njega, upozorava da nakon dugotrajnog stresa nastupa emocionalna tupost, tj. "sklonost emocionalnog sustava da se prilagodi zatvarajući se u sebe, ne reagirajući, čuvajući energiju."

"Fiziološki, prirodno, povlačimo se, zatvaramo, otupljujemo, ne veselimo se, ne radujemo se, ne tugujemo, nego sve te sjajne, normalne emocionalne reakcije postaju manjeg intenziteta, kraće traju", rekao je Bagarić.

Ovisnost o internetu

Bagarić smatra da bi nastavak pandemije na mentalnom sustavu doveo do nečega što nije dobro, a naveo je i da je pandemija negativno utjecala na ovisnost, pri čemu je istaknuo ovisnost o internetu.

Nazvao je ovisnost o internetu vrlo opakom bolesti koja se ušulja, kao i sve ovisnosti. Rekao je da "online" sustav ima mnogo prednosti, ali naglasio je važnost druženja i razgovora uživo. Pozvao je ljude koji trebaju pomoć da se jave psihijatrima. "Jedan razgovor sigurno ne može donijeti nikakve štete, a potencijalno može donijeti puno dobrih stvari", poručio je Bagarić za HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno