Play ponuda

Ovo je najveća greška koju svaka od nas ponavlja prilikom nošenja štikli (pa nas onda bole leđa i stopala)

Image
Foto: bobbies / instagram

Još jedan koristan savjet je i taj da, prilikom nošenja, koliko god često možete skinete štikle i nakratko odmorite stopala

30.10.2017.
14:06
bobbies / instagram
Play ponuda

Nije svaka cipela na petu jednako napravljena, ali ako si se ikad pitala (a vjerujemo da jesi) zašto su neke štikle jednostavno udobnije od drugih, trebala bi pažnju posvetiti visini pete, a ne samom obliku cipele - jer upravo visina pete mogla bi biti krivac užasne boli u leđima koju osjećaš nakon nošenja štikli, piše In Style.

Liječnica i stručnjakinja za bolesti stopala, Meredith Leigh Ward, tvrdi kako se većina problema i bolova nastalih nošenjem štikli može povezati s time što su pete koje žene nose obično puuuuno previsoke. A zašto? "Peta koja je veća od pet centimetara stvara enormni pritisak na metatarzalne kosti, a to su one kosti smještene iza nožnih prstiju", objašnjava Leigh Ward.

A taj pritisak nije samo neugodan, već može dovesti do raznih upala, snažnih bolova, fraktura, pa čak i oštećenja živaca, dodaje liječnica.

Ne znači da sad zauvijek moraš odbaciti baš sve štikle...

shimmer fallback
shimmer fallback

No, to ne znači da bi sad zauvijek trebala odbaciti sve štikle koje i maš u ormaru, jer, na svu sreću, postoje načini kako štikle učiniti udobnijima. Ipak, važno je paziti na centimetre... "Pet centimetara je neka moja granica. Svaka peta koja je visoka do pet centimetara na metatarzalne kosti ne stvara toliki pritisak, pa je težina jednako raspoređena između pete i prednjeg dijela stopala", tvrdi Leigh Ward, a još jedna prednost potpetica do pet centimetara je i ta što ste u njima stabilnije i možete puno, puno lakše hodati. Što je i dosta logično.

Ako vas pak noge bole nakon nošenja štikli (čak i onih viših od pet centimetara, jer, eto, jednostavno ih se ne želite odreći), razmislite da unutra, na prednju stranu, prije nošenja stavite mekane jastučiće i koliko god često možete, nakratko skinite štikle i odmorite noge, pa čak i ako je to na svega nekoliko minuta. (Primjerice, dok sjedite za radnim stolom na poslu.)

Play ponuda
Play ponuda