Uzrok ženske dlakavosti i problema s kožom

shimmer fallback

Sindrom policističnih jajnika (Stein-Leventhalov sindrom) najčešći je endokrini poremećaj u žena reproduktivne dobi.

8.11.2013.
7:51
Play logo

Tijekom normalnog procesa ovulacije, sazrelo jajašce oslobađa se iz folikula. No, kod žena s policističnim jajnicima visoka razina androgenih hormona ometa normalan razvoj. Ipak, nemaju sve oboljele žene ciste, niti sve žene koje imaju ciste imaju sindrom policističnih jajnika. Primjerice, policističan izgled jajnika bez viška androgena i poremećene ovulacije ne ukazuje na sindrom policističnih jajnika. Zapravo, takav izgled jajnika prilično je čest i može se vidjeti kod čak 25 posto prije svega mlađih žena. S godinama može polako nestati i ne mora biti povezan s hormonskom neravnotežom.

Što se tiče sindroma policističnih jajnika, točan uzrok poremećaja nije jasan, no neke studije ga povezuju s genima i povećanom proizvodnjom inzulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi

– pretjerana dlakavost – masna, problematična koža – oligo ili anovulacija (rijetka ovulacija ili njen izostanak) – debljanje (posebno oko trbuha)

Navedeni simptomi nisu dovoljni za dijagnosticiranje SPJ-a, ali mogu ukazivati na veću količinu androgena u organizmu. Za pravu dijagnozu potrebni su klinički, ultrazvučni i laboratorijski nalazi hormona.

Najočitiji simptomi ovog sindroma su dakle promjene na koži, pojačana dlakavost, akne i androgena alopecija. Oni su rezultat povećane razine androgena, kao što je testosteron, koji u ženskom tijelu proizvode jajnici, nadbubrežne žlijezde i masne stanice. Testosteron se može mijenjati u razorniji androgen, dihidrotestosteron (DHT), u područjima koji utječu na kožu i kosu. U androgene spada i androstenedion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neredovit menstrualni ciklus također je čest simptom. Razmak između ciklusa duži je od 35 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je većina žena koja pati od ovog sindroma plodna i samo im treba nešto duže da zanesu, neke su neplodne i tek pretrage plodnosti otkriju da imaju sindrom policističnih jajnika. Naime, iako možda imaju redovita krvarenja, riječ je često o tek prividno urednim menstrualnim ciklusima jer ovulacije nema.

Promjene na jajnicima

– cistični jajnici – klasični policistični jajnici imaju izgled nanizanih bisera s cistama; bez prisutnosti cista ili uvećanih jajnika dijagnozu je teško postaviti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– povećani jajnici – policistični jajnici su često i do tri puta veći od normalnih

– kronična bol (traje duže od šest mjeseci) u donjem dijelu trbuha – uzrok ovih bolova mogu biti povećani jajnici, no točan uzrok nije poznat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terapija

Zbog kompleksnosti problema, morate se obratiti endokrinologu, koji će vam propisati najbolju terapiju. Uz liječenje hormonima ili nekim drugim lijekovima, liječnici će, ovisno o svakoj pojedinoj pacijentici, savjetovati i gubitak suvišnog masnog tkiva, veću aktivnost, prestanak pušenja i manji unos alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo