OVO BI MOGLO IZAZVATI 10 MILIJUNA SMRTI DO 2050.: / Jedna od najvećih prijetnji zdravlju koju ne shvaćamo dovoljno ozbiljno

Image
Foto: shutterstock

Uzimanje većih količina antibiotika u borbi protiv bakterija otpornih na terapiju moglo bi zapravo ojačati neke od njih,

13.5.2021.
13:59
shutterstock
Play logo

Rezistencija na antibiotike "jedna je od najvećih prijetnji svjetskom zdravlju i mogla bi, prema nekim predviđanjima, izazvati 10 milijuna smrti do 2050.", upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Raniji znanstveni radovi pokazali su da propisivanje snažnijih doza antibiotika može usporiti kapacitet bakterija da postanu rezistentne na terapiju, no učinak takve strategije na opće stanje mikroba malo se proučavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirali reakciju bakterije E. coli

Znanstvenici iz nekoliko europskih zemalja analizirali su reakciju bakterije E. coli na različite koncentracije triju antibiotika koji se uobičajeno propisuju protiv te bakterije.

Ako povećane doze antibiotika umanjuju ritam kojim bakterije postanu otporne, one također vode i tome da mikrobi "budu u boljoj formi" i brže se reproduciraju, zaključuje studija objavljena u Royal Society Biology Letters.

"Smatramo da je postotak rasta dobar indikator njihove forme, s hipotezom da soj koji raste brže ima više izgleda nametnuti se i postati dominantan nad drugima", kaže Mato Lagator, biolog na sveučilištu Manchester, voditelj studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem doziranja antibiotika

Ti rezultati "daju dodatnu dimenziju problemu optimalnog doziranja antibiotika", pišu znanstvenici i upozoravaju da primjena većih doza donosi "dilemu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Glavni cilj razvoja novih lijekova je da budu sposobni riješiti se infekcije. No rijetko se vodi računa o mogućnosti da ciljane bakterije postanu rezistentne na te lijekove", upozorava Lagator.

"Koncentrirati se na trenutačnu korist - da je terapija efikasnija ako se daju povećane doze - a da pritom ne razumijemo dugoročne posljedice, mogao bi biti problem", zaključuje Lagator i poziva na provedbu novih studija u tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo