Ovih biste deset stvari smjesta trebali maknuti iz kupaonice i spremiti na neko drugo mjesto

Image
Foto: Instagram, myinterior

Ako svojim proizvodima želite produljiti rok trajanja, maknite ih iz vlažnih kupaonica

6.1.2017.
19:03
Instagram, myinterior
Play logo

Jeste li ikada razmišljale o tome kako vlaga, toplina i voda utječu na stvari koje držimo u svojim kupaonicama? Ako jeste, vjerojatno ste isto tako pomislile kako im zapravo rade dosta štete, a da toga ponekad uopće nismo ni svjesni...

No, kada pročitate što se točno događa s vašim sapunima, šminkom i nakitom u uvjetima kakvi se nalaze unutar kupaonice, možda ćete ponovno razmisliti o tome da im pronađete neko novo mjesto na koje ćete ih smjestiti, jer ih ovakvi uvjeti poprilično oštećuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

No, osim šminke i nakita, ima i onih uređaja i stvari koje ni pod koju cijenu ne bismo trebali držati u svojim kupaonicama, no bez obzira što smo toga većinom svjesni, ponekad zaboravljamo kakvu opasnost može predstavljati onaj radio koji smo smjestili na ormarić pokraj kade ili ona grijalica na struju koju smo zaboravili ugasiti nakon tuširanja.

A evo kojih biste deset stvari smjesta trebali maknuti iz svoje kupaonice i tako si olakšati život.

1. Tvrdi sapuni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ovakvih biste se sapuna trebali riješiti ukoliko želite da vaša kupaona i umivaonik budu što čišći i ukoliko vam se neda svakih par dana čistiti onaj ljepljivi sloj koji nastaje otapanjem i korištenjem tvrdih sapuna. Stoga, ukoliko ste frik za čistoću, radije u svoju kupaonicu stavite tekući sapun koji se koristi pomoću pumpice i olakšajte si čiščenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

2. Lijekovi

Iako mnogi od nas lijekove drže u ormarićima unutar kupaonice, to baš i nije najpametnija ideja, zbog toga što su tablete i ostali lijekovi koje koristimo skloni prikupljanju vlage i često se na njima iz tog razloga stvaraju plijesni. A idealna temperatura na kojoj bismo trebali čuvati sve svoje lijekove je ona između 20 i 25 stupnjeva Celzija, i to definitivno ne bi trebalo biti unutar kupaonice, već u nekoj drugoj prostoriji u našem stanu ili kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

3. Nakit

Vlažan zrak koji se zadržava unutar kupaonice izuzetno je loš za naš nakit, i to zbog toga što ubrzava proces oksidacije i tada nakit gubi boju i počinje hrđati. Kako biste sačuvali svoje dragocijene komade nakita i kako bi oni dulje vremena izgledali kao novi i bili nosivi, držite ih u nekoj sobi gdje je temperatura hladnija. To bi svakako trebalo pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

4. Šminka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Bilo da se radi o puderu u prahu, tekućem puderu, maskari ili ružu za usne, sva bi se šminka trebala držati u prostorijama u kojima je sobna temperatura, što znači da je kupaonica definitivno pogrešan odabir. Stoga, držite je ili u spavaćoj sobi, ili u posebnom kutku za šminkanje ukoliko ga imate i nemojte uništavati svoju šminku čuvajući je u kupaonici prepunoj vlage.

5. Parfemi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Iako su i parfemi jedni od onih predmeta koje često volimo držati unutar kupaonice na otvorenim policama, kako bi svi vidjeli njihove lijepe bočice, to nije baš dobra ideja iz sličnog razloga kao i sa šminkom. Naime, vlaga i toplina kojima je naša kupaonica neprestano izložena, kao što smo već spomenule, ubrzavaju proces oksidacije, zbog čega se naši parfemi brže kvare, a njihov miris s vremenom dosta slabi. Stoga ih radije ponosno pokazujte na nekoj od polica u spavaćoj sobi ili hodniku.

6. Elektronika koja nije vodootporna

Sva elektronika i bilo koji uređaj koji nije vodootporan, sasvim sigurno će se nakon nekog vremena pokvariti ako ga držite u kupaonici prepunoj vlage. Svi mi volimo zapjevati neku svoju omiljenu pjesmu kad se tuširamo i poslušati radio kako bi nam tuširanje bilo što zabavnije, ali onda bismo barem trebali pronaći elektronske uređaje koji su vodootporni i koji se neće kvariti ako ih držimo u uvjetima kakvi jesu u kupaonicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

7. Posteljina i ručnici

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

S obzirom da u vlažnim uvjetima u kupaonici često nastaje plijesan, sve ručnike, jastučnice, plahte i ostalu posteljinu trebali bismo držati što dalje odande. Također, nakon tuširanja stručnjaci predlažu kako bismo, barem nakratko, trebali dobro prozračiti kupaonicu, kako bi se ručnici koji se ipak nalaze unutra što brže osušili i kako bi što više vlage nestalo neposredno nakon što smo unutra proveli sat vremena u njenom oblaku. A i tako će biti manje šanse da se na svim tim ručnicima koji se nalaze unutra skupi ne lijepa plijesan.

8. Knjige i časopisi

Iako mnogi od nas vole pročitati omiljenu knjigu u toploj kupki ili pak pročitati novine kad se (khm) malo dulje zadržimo na toaletu, nije pametno nikakve papirnate predmete čuvati u kupaonici, jer vlaga uništava naša omiljena štiva i zbog toga ona baš i neće tako dugo biti čitljiva. Stoga, knjige i časopise uvijek držite na suhom mjestu, a kad odlučite da ćete nešto pročitati u kupaonici, tek ih onda uzmite unutra.

9. Lakovi za nokte

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Iako lakovi za nokte obično traju oko dvije godine, što je poprilično super, ukoliko ih držimo u kupaonici gdje se temperatura zraka neprestano mijenja i gdje je zrak prepun vlage, taj bi se rok trajanja mogao rapidno smanjiti. No, ukoliko ne želite da vam se to dogodi, jednostavno lakove maknite iz kupaonice i stavite ih u sobu gdje je stalna temperatura zraka, poput, primjerice, vaše spavaće sobe.

10. Nekorištene britvice

I dok svoju britvicu koju trenutno koristite možete neko vrijeme držati u tušu kako bi vam prilikom tuširanja uvijek bila pri ruci, one britvice koje još niste počele koristiti nemojte čuvati u kupaonici. A zašto? Pa, razlozi su prilično slični kao i svi do sada - vlaga i toplina uništit će vaše britvice te će oslabiti njihove oštrice i na njima će se vjerojatno javiti hrđa i prije nego što ste ih uopće dobile priliku iskoristiti. Spavaća soba tako je i tu najbolja ideja za skladištenje (pronađite neku slobodnu ladicu, sigurno je imate).

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo