PRIJETI AMPUTACIJA / Rak penisa u porastu: Ove navike povećavaju rizik, prepoznajte simptome na vrijeme

Image
Foto: shutterstock

Iako zemlje u razvoju još uvijek imaju veću učestalost i smrtnost od raka penisa, pojavnost je u porastu u većini europskih zemalja

24.6.2024.
15:00
shutterstock
VOYO logo

Broj slučajeva raka penisa raste diljem svijeta i očekuje se porast od nevjerojatnih 77 posto u sljedećih 26 godina, prema novom alarmantnom istraživanju BBC-ja. Britanski medij navodi da su se slučajevi u Njemačkoj povećali za 50 posto između 1961. i 2012., dok je Ujedinjeno Kraljevstvo također doživjelo značajan skok.

"Iako zemlje u razvoju još uvijek imaju veću učestalost i smrtnost od raka penisa, pojavnost je u porastu u većini europskih zemalja", objavili su istraživači sa Sveučilišta Sun Yat-Sen u Kini, nakon opsežne analize koja uključuje najnovije podatke iz 43 zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

U ovoj zemlji je najveća stopa raka penisa

Brazil ima jednu od najvećih stopa raka penisa u svijetu. Između 2012. i 2022. bilo je 21.000 prijavljenih slučajeva raka penisa u Brazilu, a 4.000 muškaraca je podleglo toj bolesti. Još 6.500 muškaraca u zemlji je bilo prisiljeno odstraniti slijepo crijevo.

Brazilski liječnici vjeruju da niske stope cijepljenja protiv HPV-a pridonose porastu broja slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mauricio Dener Cordeiro iz Brazilskog urološkog društva kaže da je HPV jedan od glavnih čimbenika rizika raka penisa.

"U Brazilu, unatoč dostupnosti cjepiva, stopa cijepljenja protiv HPV-a ostaje niska za djevojčice - doseže samo 57 posto, a za dječake ne prelazi 40 posto. Idealna pokrivenost za prevenciju bolesti je 90 posto", rekao je za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kako izbjeći amputaciju penisa?

Drugi liječnici su otkrili kako smanjiti rizik.

"Utvrđeni čimbenici rizika također uključuju nezaštićeni spolni odnos, posebno nekorištenje kondoma, s lošom higijenom koja dodatno povećava rizike", rekao je za BBC dr. Neil Barber, voditelj kliničke urologije u Frimley Health NHS Foundation Trust. Rekao je da su slučajevi također primarno viđeni kod neobrezanih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sedam vrsta /

Što miris i boja stolice govore o vašem zdravlju? Na ove promjene hitno reagirajte

Image
sedam vrsta /

Što miris i boja stolice govore o vašem zdravlju? Na ove promjene hitno reagirajte

Neki liječnici tvrde da starenje stanovništva također pridonosi broju slučajeva jer je rak penisa najčešći kod muškaraca u dobi od 60 godina. Muškarci koji imaju iscjedak iz penisa, promjenu boje penisa ili izraženu promjenu libida trebaju posjetiti svog liječnika jer je rano otkrivanje ključno za izbjegavanje amputacije.

Međutim, unatoč značajnom porastu dijagnoza u cijelom svijetu, muškarci mogu biti relativno mirni jer je rak još uvijek jedan od rjeđih. U Ugandi je između 2008. i 2012. stopa raka penisa bila 2,2 na 100.000 muškaraca, dok je u Brazilu bila 2,1 na 100.000 muškaraca, piše New York Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U udžbeniku iz prirode ne spominje se ženski spolni organ: Penis može, ali vulva ne može

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo