REAGIRAJTE NA VRIJEME / Imate li ovaj neugodan osjećaj dok ležite? Ponekad može najaviti srčani udar

Image
Foto: Shutterstock

Liječnici preporučuju pružanje medicinske pomoći u slučaju da dulje od 15 minuta osjećate oštru bol u prsima

3.7.2024.
6:09
Shutterstock
VOYO logo

Neobičan osjećaj i bol u prsima tijekom ležanja često je znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, zbog čega ih ne biste smjeli zanemarivati. Riječ je o kostohondritisu, stanju u kojem se rebra spajaju s prsnom kosti, pri čemu dolazi do oštre boli u prsima. Iako se može riješiti sam od sebe, važno je pratiti stanje jer se simptomi mogu pojačati kretanjem ili disanjem.

Image
VODEĆI UZROK SMRTI /

Prijeti li vam infarkt? Ove simptome začepljenih krvnih žila ne smijete ignorirati

Image
VODEĆI UZROK SMRTI /

Prijeti li vam infarkt? Ove simptome začepljenih krvnih žila ne smijete ignorirati

Oštra bol u prednjem ili bočnom dijelu prsa može se javiti tijekom pomicanja gornjeg dijela tijela, ležanja, dubokog disanja i pritiskanja središta prsnog dijela. U slučaju da bol traje dulje od 15 minuta, trebali biste nazvati hitnu pomoć. Isto tako, potrebno je zatražiti pomoć kad se bol širi prema rukama, leđima, vratu ili čeljusti. Zatim, ako osjetite stezanje u području grudi ili imate teškoće s disanjem, ne ustručavajte se reagirati. Uz to, nerijetko je prisutno znojenje i mučnina, a može doći i do srčanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Naravno, ovakvo stanje neće uvijek rezultirati srčanim udarom, no to ne znači da bol možete ignorirati.

Nisu poznati točni uzroci kostohondritisa, no doktori navode određene pojave koje mogu dovesti do ovakvog stanja, Boli u prsima najčešće prethodi ozljeda u predjelu prsa, ponavljajući pokreti gornjeg dijela tijela, intenzivno kašljanje i određena infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

5. Noćni kašalj: Jedan od znakova da je vaša prehlada zapravo sinusna infekcija jest i kašalj koji se javlja noću. "Ležanje noću olakšava sluznici kapanje niz stražnji dio grla, iritirajući stražnji dio grla, a tijelo instinktivno reagira kašljanjem", kaže dr. Chirag Shah, liječnik hitne medicine i suosnivač tvrtke Accesa Labs. S druge strane, koronavirus uzrokuje više suh i nadražujući kašalj, gubitak osjeta okusa i mirisa te u većini slučajeva više simptoma donjeg dijela dišnog sustava, poput otežanog disanja, pritiska i boli u prsima i kratkoće daha.

Ne smiju se zanemariti ni uzroci poput problema sa zglobovima na leđima te reumatoidni artritis. Nemojte ignorirati simptome i reagirajte na vrijeme!

POGLEDAJTE VIDEO: Ogroman uspjeh splitskih kardiologa! Istovremeno popravili više srčanih zalistaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo