milijarije / Osipi uzrokovani vrućinom kod beba: zašto do njih dolazi i kako ih se riješiti?

Image
Foto: Thinkstock

Osip uzrokovan vrućinom javlja se najčešće na trupu, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela. Izgleda je sitnih crvenih ili crvenobijelih prištića

21.2.2018.
12:47
Thinkstock
VOYO logo

Osipi uzrokovani vrućinom ili milijarije najčešći su osipi u novorođenačkoj i ranoj dojenačkoj dobi. Obično se javlja kao posljedica preutopljavanja djeteta, odnosno nanošenja masti ili ulja na dječju kožu koji svojim okluzivnim djelovanjem začepe izvodne kanale žlijezda znojnica.

Osip se javlja najčešće na trupu, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela. Izgleda je sitnih crvenih ili crvenobijelih prištića. Na ovaj osip nikako ne mazati kreme ili masti jer svakim mazanjem dodatno začepljujemo znojnice i pojačavamo osip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijete ne preutopljavati i nekoliko puta dnevno ga prebrisati vlažnom gazicom. Za ljetne mjesece odlične su i termalne vode u spreju.

Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo