Ako u vrtu uzgajate povrće i voće, dobro znate da je njihov okus bogatiji nego išta što se može naći u većini trgovina. Pa ipak, tim sa Sveučilišta Stanford nije naišao na dokaz o dodatnim zdravstvenim koristima organske hrane. Osim toga poručuju da organski proizvodi nisu uvijek bez pesticida.
Organski uzgojena hrana je jako skupa, međutim istraživači tvrde da nije hranjivija nego hrana uzgojena na konvencionalan način – i ne donosi veće koristi za zdravlje.
Dr. Dena Bravata i kolege sa Sveučilišta Stanford nisu našli jasan dokaz značajnih zdravstvenih koristi od kupovanja i po tri puta skupljih plodova iz organskog uzgoja.
Je li organska hrana zdravija, pa to opravdava visoku cijenu?
Ljudi organsku hranu najčešće kupuju kako bi izbjegli pesticide. Međutim znanstvenici su utvrdili da etiketa 'organsko' ne znači i bez pesticida. Ipak, priznaju da je hrana iz organskog uzgoja imala niže razine pesticida.
Skepsa oko nove velike studije
Rezultati objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine temelje se na najvećem pregledu postojećih studija koje su uspoređivale dvije vrste hrane. Uspoređujući podatke tisuće radova tražili su zdravstvene prednosti organske hrane. Količina vitamina, masti i proteina u obje vrste hrane bila je podjednaka.
Zagovornici organskog uzgoja smatraju da količina pregledanih podataka uključenih u ovu studiju ne znači da nisu zanemareni neki bitniji faktori, poput antioksidansa i drugih fitokemikalija. A čak i ako organski nije zdravije, još je uvijek ukusnije.
Treba istaknuti da su istraživači utvrdili da je 30 posto manja vjerojatnost da su organski proizvodi zagađeni pesticidima nego konvencionalno uzgojeno voće i povrće. Dakako, to ne jamči da pesticida uopće nema.
Dvije prijašnje studije provedene na djeci utvrdile su niže razine ostataka pesticida u urinu djece na organskoj prehrani.