JAKA PELUDNA GROZNICA / Oprez! Najgore peludno razdoblje tek dolazi!

Zvono za uzbunu alergičarima! Britanski Centar za istraživanje peluda i aerobiologije tvrdi da će zbog duže zime i brzog zatopljenja s visokim temperaturama razina peluda biti najveća u zadnjih pedeset godina. Znanstvenici kažu da je hladan ožujak odgodio peludnu sezonu za mjesec dana pa će doći do rekorda u lipnju.

24.4.2013.
18:07
VOYO logo

Proljeće je stiglo poput ekplozije. Najprije je kasnilo, a onda u kratkom vremenu probudilo prirodu i u zrak poslalo milijune zrnaca peludi. Svake godine alergičnih je sve više. Znanstvenici upozoravaju – bit će još gore jer će zbog naglog zatopljenja razina peludi ove sezone biti najviša u posljednjih 50 godina.

Osječki Zavod za javno zdravstvo unatrag tjedan dana bilježi visoke koncentracije. U crvenom je gotovo svo drveće, a javila se i pelud trave koja obično stiže tek u svibnju.

Stručnjaci kažu da Europljane čeka jaka peludna groznica koja bi, zbog zakašnjelog proljeća, mogla pogoditi milijune ljudi. Liječnici pozivaju na oprez, jer se simptomi često mogu zamijeniti s virozom.

Savjetuje se i nošenje sunčanih naočala, često tuširanje i presvlačenje odjeće, a za vrijeme najvećih koncentracija najbolje je ostati u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo