OGLAS

Može ga biti i previše / Oprez, dodatak vitamina D može nanijeti više štete nego koristi

Image
Foto: Thinkstock

Zimi mnogi ljudi uzimaju umjetni dodatak viramina D kako bi se u tijelu zadržala dovoljna razina, ali nisu svjesni da to može biti čak i opasno

18.10.2017.
14:52
Thinkstock
VOYO logo

Vitamin D poznat je i kao "vitamin Sunca", jer ga naše tijelo proizvodi prilikom izlaganja kože Sunčevim zrakama, a upravo izostanak takve mogućnosti zimi navodi mnoge ljude na uzimanje njegova umjetnog dodatka kako bi se u tijelu zadržala dovoljna razina tog vitamina.

No uzimanje vitamina D u dodatnom obliku nije nužno i dobra ideja, nego štoviše može čak biti i opasno, upozoravaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako razina vitamina D u tijelu tijekom tmurnih zimskih mjeseci pada, dodatak vitamina D trebalo bi uzimati samo u konzultaciji s liječnikom, objavila je njemačka farmaceutska skupina Apothekerkammer Niedersachsen.

Ona upozorava da previše vitamina D može izazvati prekomjernu žeđ, povećani poriv za mokrenjem, mučninu i slabost. Među prirodnim izvorima vitamina D nalazi se masna riba, žumanjak, crveno meso, jetra i mliječni proizvodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim prehrane bogate namirnicama koje sadržavaju visoku razinu vitamina D, ova farmaceutska skupina savjetuje šetnje tijekom sunčanih zimskih dana.

Tijelo pohranjuje vitamin D u jetri i u masnom tkivu. Zimi ono može zadržati dovoljnu količinu vitamina D oslanjajući se na te zalihe. Nedostatak vitamina D utječe na slabljenje kostiju i može voditi osteoporozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo