Opasan povratak ospica uznemirio Europu

13.6.2011.
12:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Epidemija ospica, koja se pojavila u Europi, u Hrvatskoj se ne može dogoditi jer je obuhvaćenost cijepljenjem protiv ove bolesti gotovo stopostotna. Stoga ospica među hrvatskim građanima već dugo nema. Godišnje se zabilježi najviše do pet slučajeva, ali redovito su to osobe koje su došle iz neke druge države, doznaje Novi list u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

No, u prvih pet mjeseci ove godine u 33 europske države zabilježeno je ukupno deset tisuća slučajeva ospica, od kojih su četiri imala smrtni ishod. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je glavni krivac to što znatan broj djece više nije cijepljen, a takvih je osobito puno u generaciji koja sada ima između 10 i 19 godina.

U mnogim europskim zemljama, uključujući primjerice Njemačku i Austriju, odluka o cijepljenju prepuštena je liječnicima i pacijentima, pa je tako u Hrvatskoj proteklih godina zabilježeno nekoliko slučajeva ospica kod osoba koje su stigle iz ove dvije države.

Najviše ospica trenutačno ima u Francuskoj. Samo u prva tri ovogodišnja mjeseca registrirano je gotovo pet tisuća slučajeva, a toliko ih je bilo i u cijeloj protekloj godini. U Velikoj Britaniji zabilježeno je 275 slučaja u prva tri mjeseca 2011., a tamošnje zdravstvene vlasti kažu da je većina oboljelih boravila prethodno u Francuskoj, nekim drugim europskim zemljama ili u Indiji.

Vezani članci:

arti-201006290281006 arti-201005070690006 arti-201010180412006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali