Rezultati su pokazali da ljudi koji jedu zrele sireve imaju manji rizik od zatajenja srca ili visokog krvnog tlaka, piše The Sydney Morning Herald.
Također, istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu namirnice poput graška, kukuruza, soje i cjelovitih žitarica imaju veću vjerovatnost da će duže živjeti.
Istraživanje koje je provedeno na glodavcima sigurno će razveseliti ljubitelje ovog popularnog mliječnog proizvoda. Nakon analize koja je obavljena na miševima, istraživači su anketirali 800 Talijana i otkrili su da su oni koji su imali veći unos spermidina imali niži krvni tlak i 40 posto manji rizik od zatajenja srca i drugih kardiovaskulanih bolesti.
Prethodne studije također su pokazale da osobe koje konzumiraju sir imaju bolji nivo holesterola u odnosu na one koji su jeli nemasni sir ili ga nisu opšte konzumirali. Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da ljubitelji sira imaju veću razinu butirata u organizmu koji je povezan sa bržim metabolizmom i rješavanjem problema pretilosti.