Pripazite / 5 vrsta namirnica koje loše utječu na naše hormone, a neke mogu izazvati i rak

Image
Foto: Thinkstock

Ravnoteža hormona je komplicirana stvar. Endokrini sustav kod ljudi proizvodi 70 hormona, kompleksnih funkcija i zapetljanog načina interakcije

5.9.2016.
9:57
Thinkstock
Play logo

Najvažnija svrha hormona je da kažu tijelu kako da funkcionira. Hormoni su odgovorni za san, ovulaciju, stvaranje sperme, energiju, dobitak i gubitak na težini, ponašanje i mnogo drugih važnih funkcija. Ovaj složeni sustav je vrlo lako izbaciti iz ravnoteže. Kada se na hormonalni sustav djeluje dulje vrijeme, kao što je u slučaju okoliša zatrovanog toksinima, hormonska neravnoteža počinje utjecati na zdravlje.

Mnogo je toga što interferira s hormonima prisutno u okolišu. Čak i nešto posve bezazleno kao lagano zagađenje može poremetiti hormone. Ili sami mijenjamo prirodni hormonalni sat uzimanjem lijekova. Sa svim i svačim oko nas, važno je znati kako što bolje eliminirati faktore koji na njih utječu. Najbolje je početi s hranom. Budite vrlo umjereni s ovih pet vrsta hrane jer je dokazano da djeluju na hormonsku neravnotežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

1. Mliječni proizvodi

shimmer fallback
shimmer fallback

Kada je riječ o zdravlju hormona, mlijeko i mliječni proizvodi nisu dobrodošli. Mlijeko proizvode životinje koje imaju posve drukčije hormone u svom tijelu. Dodavanjem mlijeka tako bogatog hormonima remeti se naš endokrini sustav ako smo i samo malo osjetljivi na mlijeko.

2. Šećer

Šećer je sljedeći na listi krivaca za disbalans hormona. Šećer ima veliki utjecaj na hormon inzulin. Kada konzumiramo šećer, uključujući glukozu koje ima i u najzdravijim ugljikohidratima, tijelo proizvodi inzulin da bi šećer pretvorilo u energiju. Previše inzulina, tijekom vremena, vodi rezistenciji, što prethodi dijabetesu tipa II.

Ovo nije i jedini problem koji šećer čini hormonskom zdravlju. Kada raste inzulin, poslije jela bogatog šećerom, može doći do sniženja važnog proteina tzv. seks-hormon vezujućih globulina, SHBG, kaže Women’s Health Network. SHBG veže dodatni estrogen i testosteron u krvi, a kad je on nizak, vrijednosti ovih hormona rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Inzulin, osim toga, povećava proizvodnju testosterona koji se zatim pretvara u još više estrogena, a mi smo sve širi oko struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

3. Stevia

shimmer fallback
shimmer fallback

Stevia se često smatra zdravim nadomjestkom šećera. Često i jest zdravija od šećera, ali je potrebno još istražiti njezin utjecaj na endokrini sustav. Stevia se nekada koristila za sprječavanje trudnoće. Nikako se ne misli da je to učinkovita metoda sprječavanja začeća, ali je dobro znati da postoji šansa da stevia ima utjecaja na hormonski sustav.

4. Soja

Poznato je da soja remeti ravnotežu hormona. Soja, čak i organska i posve prirodna, sadrži estrogenu sličnu kemijsku strukturu. To može voditi cijelom nizu reproduktivnih i hormonskih problema, uključujući nekontrolirani rast stanica i karcinom dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Postoji razlog vjerovati da soja utječe na reproduktivni ciklus i na druge načine. Iako oponaša prirodni hormon, estrogen iz soje je drukčiji. Konzumirate li previše soje, tijelo misli da ima dovoljno pravog estrogena i signalizira endokrinom sustavu da uspori proizvodnju pa se posljedično smanjuje proizvodnja vlastitog luteinizirajućeg hormona i time zaustavlja ovulacija.

5. Crveno meso

shimmer fallback
shimmer fallback

I na kraju, jedan od najočitijih razloga hormonske neravnoteže je crveno meso. Previše crvenog mesa nije dobro za balans hormona osobito za žene koje već imaju problema s policističnim jajnicima. Konzumiranje crvenog mesa može utjecati na smanjenje proizvodnje SHBG koji regulira razinu testosterona kod oba spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo