Pomoć bez lijekova / Obuzdajte sindrom iritabilnog crijeva: Psihoterapija 'briše' simptome bolje od lijekova

Image
Foto: Thinkstock

Kognitivno bihevioralna terapija, pa čak i ona preko telefona ili interneta, može potpuno promijeniti život pacijenata

11.4.2019.
10:46
Thinkstock
VOYO logo

Psihoterapija preko telefona ili online može drastično olakšati simptome i poboljšati kvalitetu života ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, tvrdi velika studija

Znanstvenici iz Velike Britanije potvrdili su da kognitivno bihevioralna terapija (CBT) pomaže pacijentima ublažiti jake simptome sindroma koji im utječu na privatni i poslovni život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to više od konvencionalnih lijekova. Više je pacijenata pokazalo poboljšanje s terapijom nego s lijekovima. Upravo kognitivno bihevioralna terapija pokušava promijeniti uvjerenja i ponašanja pacijenata koja im štete.

Image

(FOTO: www.profimedia.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika je prekretnica i to što je online terapija jednako učinkovita kao i ona obavljena uživo, a to, tvrde znanstvenici, može pomoći tisućama pacijenata koji nemaju sredstava za klasičnu terapiju.

"Mnogi su ljudi u našem istraživanju imali simptome od 10 do 15 godina, isprobali su sve i ništa im nije pomoglo", objasnila je liječnica i voditeljica studije Hazel Everitt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ova im je studija promijenila život. 

"Ovo mi je promijenilo život. Prije mi se sve vrtjelo oko IBS-a. Sada napokon ne razmišljam o tome i nemam simptome 98 posto vremena", izjavila je djevojka koja je sudjelovala u istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

IBS je vrlo često stanje i utječe na otprilike 10 do 20 posto populacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sindrom je povezan s problemima s napuhavanjem, grčevima, konstipacijom i neredovitom probavom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek ne postoji dovoljno visoka razina razvijene svijesti oko ovog zdravstvenog problema, ali utječe na privatan i poslovni život pacijenata, njihove odnose i mentalno zdravlje. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo