Obratite pažnju na ovih 5 stvari o velikoj nuždi: Ako vam stolica redovito ovako izgleda, možda imate problema s jetrom

Ni pretvrda ni premekana stolica nisu dobar znak

10.5.2017.
14:00
Thinkstock, gpointstudio

Kao što je i sve drugo individualna stvar, tako je i velika nužda, no zdrav organizam je izbacuje dvaput do triput dnevno. Čak ni više puta nije loše, no samo ako se ne radi o proljevu. Evo nekih važnih stvari koje je dobro znati o ovoj prirodnoj potrebi:

Redovita stolica je dobra

Ako imate već ustaljen raspored kada idete na wc, to znači da je vaš probavni sustav zdrav. Stolica obično nastupa odmah ujutro, 10-20 minuta poslije ustajanja ili nakon doručka. Čim nešto ne valja u tijelu, taj raspored se poremeti.

Pražnjenje odmah nakon jela nije razlog za brigu

To ne znači da ste odmah izbacili ono što ste pojeli već ste maknuli ono što se nakupljalo u crijevima. Svi znamo da hrana prvo ide u želudac i tamo ostaje neko vrijeme dok ju ne razgradi želučana kiselina.

Ubrzana probava, odnosno ubrzano izbacivanje pojedenog nastupa samo ako vam je to loše sjelo na želudac pa ga tijelo želi što brže izbaciti. Ako vam je stolica uvijek previše mekana, možda imate problema s jetrom.

Zdrava i bolesna stolica imaju drukčiji miris

Zdrava stolica ima karakterističan miris, a nekada (što je rijetko) ne mora toliko ni zaudarati. S druge strane, bolesna, nastupa kada je probava loša i ima jak neugodan miris i zeleno-žutu boju.

Kava obično uvijek 'potjera'

Većina nas ovo zna, ali ne zna zašto kava izaziva stolicu odmah nakon što ju popijemo. Naime, ovo omiljeno piće sadrži enzime koji iritiraju probavni trakt i tako izazivaju grčenje, što gura stolicu van.

Zatvor na odmoru je normalna stvar

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da na odmoru ne možete obaviti nuždu. Pokušavate, ali jednostavno ne ide pa ne ide. Ova pojava i nije toliko neuobičajena jer se događa velikom postotku ljudi i to zbog promjene ishrane ili osjećaja neugode što moramo an wc na nepoznatom mjestu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali