Nutricionisti ozbiljno upozoravaju: Nemojte isprobavati opasnu dijetu Pippe Middleton

Image
Foto: AFP, GLYN KIRK

Uvažena nutricionistica dala je svoj sud - i ne, ova i slične dijete nikako nisu pametan odabir

13.5.2017.
8:00
AFP, GLYN KIRK
Play logo

Pippa Middleton, sestra britanske vojvotkinje Kate, intenzivno se priprema za svoje nadolazeće vjenčanje, a osim vježbanja, odlučila se podvrgnuti dijeti kako bi u što kraćem roku izgubila što više kilograma te na vjenčanju potpuno zablistala. Ali dijeta koju je ona odlučila slijediti nije nimalo pametan odabir, upozoravaju nutricionisti.

Radi se o takozvanoj Sirtfood dijeti, piše The Cut, koju su osmislili zdravstveni savjetnici Aidan Goggins i Glen Matten. A ova se dijeta bazira na hrani bogatoj polifenolima - mikronutrijentima koji se mogu naći u biljnim namirnicama - a ovakav način prehrane navodno aktivira gene 'mršavljenja' kod ljudi. U ovoj dijeti dopušteno je jesti 20 takozvanih Sirtfood namirnica, a to su primjerice jagode, kelj, rikola, orasi i crno vino. Na način da konzumirate samo navedene namirnice navodno brže gubite masnoće i ubrzavate metabolizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako ova dijeta u teoriji možda ne zvuči loše, nutricionistica Brigitte Zeitlin za The Cut je rekla kako ovakva vrsta dijete može biti iznimno opasna. A to je zato što se dijeta dijeli na dvije faze - tijekom prvog tjedna dopuštena je konzumacija svega tisuću kalorija dnevno na tri dana (uključujući prirodne sokove i jedan jedini obrok), a zatim je tijekom ostatka prvog tjedna dopuštena konzumacija do 1.500 kalorija dnevno (dva prirodna soka i dva obroka).

Kilogrami će se vratiti

shimmer fallback
shimmer fallback

Druga faza je faza održavanja i traje dva tjedna, i tu su dopuštena tri obroka i jedan prirodan sirtfood sok. Faze se mogu ponavljati, a druge se faze možete držati koliko god želite. No, Zeitlin tvrdi, istina je da ćete tijekom ove striktne dijete izgubiti kilograme (iz očitih razloga), ali da priroda ove dijete nikako nije dobra jer je praktički riječ o izgladnjivanju. Također, postoji velika vjerojatnost da će vam se svi kilogrami, pa i malo više njih, vratiti nakon što prestanete prakticirati dijetu.

"Nije zdravo jesti manje od 1.200 kalorija na dan. A s obzirom da na ovoj dijeti nećete dobivati potrebnu energiju i sve nutrijente, s vremenom ćete odustati od nje. I zatim će vam se kilogrami vratiti - a često se dogodi da dobijete i pokoji kilogram više nego što ste imali na početku", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremi nikad nisu dobri, pa tako ni u ovom slučaju. Stoga se držite pravilne prehrane i vježbanja i budite zdravi

Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

"Ekstremne dijete poput ove ne funkcioniraju. Mnoge mladenke ih ne podnesu dobro i postanu užasno nervozne, zato što se doslovno izgladnjuju. A u vrijeme kada ste već i onako pod prevelikim stresom, zadnje što vam treba je da si dodajete još jedan faktor koji će vam uzrokovati stres tako što ne jedete pravilno", dodaje. I ozbiljno upozorava da ovakve dijete ne isprobavate, već da se fokusirate na vježbanje i konzumiranje dovoljnih količina voća, povrća i proteina. Tako ćete kilograme gubiti zdravije i oni vam se neće ponovno vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo