Biljni ekstrakt za mršavljenje možda nije najbolja ideja

Kod upotrebe prirodnih stimulansa, od izuzetne važnosti je biti educiran o djelovanju pojedine aktivne tvari. I prirodne tvari poput efedrina ne moraju biti sigurne za upotrebu.

29.10.2012.
10:56
VOYO logo

Čuli ste za efedrin? Riječ je o alkaloidu biljke Ephedra sinica (Ma Huang), a predstavlja stimulativno sredstvo iz grupe simpatomimetika. Efedrin pojačava oslobađanje norepinefrina i pospješuje aktivnost središnjeg živčanog sustava. Također, stimulira metabolizam pri čemu dolazi do razlaganja triglicerida iz masnog tkiva i povećanja koncentracije masnih kiselina. To omogućava smanjenje masnog tkiva, i posljedično tjelesne mase, ali i bolje oblikovanje mišića.

Stimulativno djelovanje očituje se kroz pojačanu spremnost, pojačanje snage kontrakcije skeletnih mišića te smanjenje apetita. Zbog svega navedenoga efedrin je jednako popularan među sportašima i među osobama koje žele korigirati tjelesnu masu. Zbog sve raširenije upotrebe efedrina kako u amaterskim tako i u profesionalnim sportskim disciplinama, treba naglasiti da je efedrin na listi zabranjenih supstanci Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efedrin može imati brojne neželjene učinke!

Među najčešće neželjene nuspojave spadaju: drhtavice ruku, znojenje, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak, vrtoglavica i osjećaj unutarnjeg nemira. Štoviše, FDA je dokumentirala 40 smrtnih slučajeva i više od 800 štetnih učinaka povezanih sa upotrebom efedrina. Medicinska upotreba efedrina je uglavnom ograničena na upotrebu kao nazalnog vazokonstriktora kod hunjavice.

Paracelsusova izreka 'Svaki lijek je otrov, ovisno o dozi' svakako je primjenjiva i na prirodne stimulanse. Svaki od njih, uz određen broj blagotvornih svojstava, sa sobom nosi i potencijalne rizike za zdravlje koji u najvećoj mjeri ovise o unesenoj dozi. Stoga je kod upotrebe prirodnih stimulansa, od izuzetne važnosti biti educiran o djelovanju pojedine aktivne tvari. Svakako je prije upotrebe najbolje konzultirati stručnjaka. Valja imati na umu i da 'prirodno' ne znači 'sigurno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo