Nova studija je pokazala da konzumacija dijetnih gaziranih pića povećava rizik od demencije i moždanog udara

Ista povezanost, iako zvuči pomalo nevjerojatno, nije pronađena kada su u pitanju klasična gazirana pića

22.4.2017.
10:00
MARCH./flickr

Gazirana pića, a među njima i dijetna gazirana pića, kao što znamo, nitko baš i ne preporuča, i da, ona štete našem sveukupnom zdravlju, ali ih i dalje pijemo. Neki češće, neki rjeđe.

A nova studija nedavno objavljena u magazinu Stroke Hearst Američke Asocijacije, pokazala je da postoji još strašnija strana konzumiranja dijetnih gaziranih pića, ako je to uopće bilo moguće. Naime, konzumiranje samo jednog gaziranog pića (od pola litre) dnevno povezano je s većim rizikom da ćemo kasnije u životu oboljeti od demencije ili moždanog udara, piše Harper's Bazaar.

Studija povezanosti s rizikom od moždanog udara analizirala je 2.888 ljudi starijih od 45 godina, dok su u studiji povezanosti s rizikom od demencije proučavali 1.484 pojedinca. Pokazalo se da su ljudi, koji svaki dan konzumiraju dijetna gazirana pića (poput, primjerice, Coca-Cole Zero), pod tri puta većim rizikom od moždanog udara zbog začepljenja krvnih žila te pod 2,9 puta većim rizikom od razvoja demencije od onih koji su umjetno zaslađene gazirane sokove konzumirali manje od jednom tjedno.

Ista povezanost nije pronađena kad su u pitanju klasična gazirana pića

No, iako možda zvuči suludo i čudno, studija nije pronašla istu povezanost kad je riječ o običnih, klasičnim gaziranim sokovima, već isključivo o dijetnim gaziranim sokovima, iako i liječnici i znanstvenici koji su proveli istraživanje dodaju kako su i klasični gazirani sokovi, baš kao i dijetni, štetni za zdravlje krvnih žila u tijelu i mozgu. Također, upozorili su na ograničenja njihove studije, s obzirom da je uzorak koji je sudjelovao u istraživanju obuhvaćao uglavnom ljude bijele rase, dok je postupak bio striktno opservacijski. Ipak, poruka je, kako god okrenete, prilično jasna: Pametnije je da pijemo vodu.

"Znamo da limitiranje konzumacije šećera predstavlja važnu strategiju za očuvanje zdrave tjelesne težine i pravilne prehrane, i dok ne dođemo do novih saznanja, trebali bismo limitirati konzumaciju umjetno zaslađenih pića. Ona su možda korisna za ljude koji boluju od dijabetesa i one koji pokušavaju smršavjeti, ali ljude ipak potičemo da piju vodu, mlijeko i ostala pića u kojima nema dodanih šećera", objašnjava znanstvenica i nutricionistica sa Sveučilišta u Vermontu, Rachel K. Johnson.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali