PRIMILI STE OBJE DOZE? / Činjenice govore za sebe: Evo koliko ste doista zaštićeni od Covida nakon potpunog cijepljenja

I potpuno cijepljeni se mogu zaraziti koronavirusom. Cjepiva sprječavaju hospitalizaciju ili smrtni ishod od posljedica zaraze

3.7.2021.
8:34
Sanjin Strukic/PIXSELL

Sada kada se u mnogim zemljama uvode cijepljenja protiv COVID-a 19, ublažavaju se mjere ograničenja, a to uključuje i nenošenje maske. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u promijenio je smjernice pa stoga potpuno cijepljenje osobe više ne moraju nositi maske u zatvorenom, usprkos širenju novog delta soja koronavirusa u SAD-u. Baš zbog novog soja, Svjetska zdravstvena organizacija ponavlja da čak i potpuno cijepljene osobe i dalje trebaju nositi masku, piše iflscience.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana vodilo se puno rasprava o "probojnim infekcijama", što znači da se možete zaraziti COVID-om 19 unatoč cijepljenju. Loša vijest je to što smo još uvijek usred pandemije. Napori na cijepljenju na globalnoj razini i dalje su ograničeni, a mnoge od najbogatijih zemalja čuvaju cjepivo. To bi moglo rezultirati pojavom varijante virusa koja trenutačna cjepiva neučinkovito neutraliziraju.

Da bi se suzbilo širenje virusa...

Do sada je manje od četvrtine svjetske populacije dobilo barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-a 19. Da bi cjepiva učinkovito suzbila širenje virusa, više od 70 posto populacije mora biti potpuno cijepljeno. To još nije postignuto ni u zemljama kao što su Izrael (57,1 posto), Velika Britanija (49,3 posto) ili SAD (47,2 posto).

Dobra vijest je da cjepiva i dalje pružaju zaštitu protiv svih poznatih inačica SARS CoV-2, posebno varijanti Alpha i Delta. No, nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito, pogotovo jer su nove inačice virusa postale opasnije i brže se šire. Velika većina slučajeva ljudi koji su se zarazili COVID-om iako su cijepljeni blaža je nego u necijepljenih osoba i manje je vjerojatno da će se završiti hospitalizacijom.

Smanjenje hospitalizacije i smrtnih slučajeva

"Razmotrite hipotetski svijet u kojem su apsolutno svi primili cjepivo. Iako bi stopa smrtnosti bila niska, svi umrli bili bi potpuno cijepljeni", rekli su David Spiegelhalter i Anthony Masters.

Iako se u Velikoj Britaniji trenutno bilježi svakodnevni porast slučajeva zaraze, čini se da je cjepivo donijelo znatno smanjenje hospitalizacije i smrtnih slučajeva. Prema CDC-u, od 21. lipnja 150 milijuna Amerikanaca potpuno je cijepljeno, a 4115 pacijenata hospitalizirano je ili umrlo od slučajeva proboja virusa. Preko tri četvrtine njih bilo je među ljudima starijim od 65 godina.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen