Imate li koji? / Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Image
Foto: Thinkstock

Zaokružili smo najčešće simptome trudnoće kako biste vidjeli je li vrijeme za test na trudnoću

18.9.2018.
7:31
Thinkstock
VOYO logo

1. Natečene i nježne grudi

Bol u grudima je jedan od najčešćih znakova trudnoće. Rano u trudnoći grudi će ispuniti i promijeniti oblik, kako se pripremaju za proizvodnju mlijeka. Grudi mogu postati vrlo nježne i osjetljive kao rezultat. 

2. Tamne areole

Za mnoge žene, hormoni mogu uzrokovati tamne areole, krugove oko bradavica, proširiti ih i potamniti tijekom trudnoće. To se događa dok se tijelo priprema za dojenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Lagano krvarenje

Oko pet do deset dana nakon začeća, neke žene primjećuju svjetlo točkasto krvarenje, kad se embrij 'sadi' u maternicu. Dakle, ako ste ovog mjeseca imali laganu menstruaciju, možda postoji mogućnost da ste trudni.

4. Učestalo mokrenje ili zatvor

Kada ste trudni, uterus izravno pritišće mjehur koji vodi do češćeg mokrenja. Dodatne crijevne promjene također mogu uzrokovati opstipaciju. Naravno, što više beba raste, to više uterus pritišće mjehur i druge organe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Umor

Osjećaj umora je čest znak trudnoće (potrebno je mnogo energije za stvaranje djeteta!). Zapravo, umor je često jedan od prvih znakova trudnoće. Ako ste trudni, vjerojatno ćete se početi osjećati manje umornom oko 12. tjedna, kada se placenta potpuno formira.

6. Mučnina

Mučnina je jedan od najčešćih simptoma trudnoće. To je uzrokovano povećanjem razine hormona (oko 80 posto žena doživljava "jutarnju mučninu" tijekom prvih 3 mjeseca trudnoće). Za mnoge, ova mučnina nije nužno ograničena samo na jutra - neki to osjećaju cijeli dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Osjetljivost na miris

Ne, mirisi u tramvaju ili autobusu nisu u vašoj glavi: mnoge žene imaju pojačani osjećaj mirisa tijekom trudnoće. Ovaj simptom je jedan od najčešćih ranih znakova da biste mogli biti trudni. 

8. Povišena bazalna temperatura

Ako pratite svoju bazalnu temperaturu, pozitivan znak trudnoće je povećanje od oko jednog stupnja koji traje duže od dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Nedostatak menstruacije

Najočitiji pokazatelj trudnoće je propuštena menstruacija, ali  ne znači uvijek da je beba na putu. Stres, prehrana ili nepravilni život i stres također mogu biti krivci

10. Neobična glad ili neobične želje

Trudna tijela naporno rade da dijete naraste i trebaju oko 300 dodatnih kalorija dnevno. Neke žene žude za hranom koju nikada ne bi željele jesti, dok druge jednostavno cijeli dan osjećaju glad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Glavobolja

Učestalost glavobolja može se povećati s trudnoćom. 

12. Promjene raspoloženja

Mnoge žene doživljavaju emocionalne promjene raspoloženja tijekom trudnoće. Prirodno je proći kroz različite emocije dok se hormoni podešavaju i tijelo se mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13. Osjećaj slabosti ili vrtoglavice

Hormoni koji se mijenjaju, u kombinaciji sa srcem koje brže pušta više krvi kroz tijelo, mogu uzrokovati da se krvni tlak postupno smanji tijekom trudnoće. Posljedica toga je da mnoge žene doživljavaju vrtoglavicu ili slabosti.

14. Metalni okus u ustima

Neke žene se žale na neobičan "metalni" okus u ustima tijekom trudnoće. Iako ne postoji znanstveno objašnjenje za ovaj simptom, za neke to može trajati tijekom cijele trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15. Živopisni snovi 

Snovi tijekom trudnoće često su intezivniji. Dakle, ako su vaši snovi postali dramatičniji, to bi mogao biti znak trudnoće. 

Pročitajte naš vodič Trudnoća po tjednima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo