dobro je znati / Nikako ne možete smršavjeti? Novo istraživanje pokazuje što bi mogao biti uzrok

Image
Foto: Pexels

Kada je u pitanju gubitak ili dobivanje na težini, nije iznenađujuće čuti da hormoni mogu imati nešto s tim

16.4.2019.
15:15
Pexels
VOYO logo

Hormoni imaju veliku kontrolu nad našim svakodnevnim funkcioniranjem. Oni određuju kako se osjećamo, kako razmišljamo, pa čak i u određenoj mjeri kako izgledamo. Dakle, kada je u pitanju gubitak ili dobivanje na težini, nije iznenađujuće čuti da hormoni mogu imati nešto s tim. Ako imate problema s gubitkom težine, hormon rasta može biti krivac.

U nedavnom istraživanju Sveučilišta Sao Paulo, istraživači su otkrili da hormon rasta (somatotropin) može djelovati na način da sprječava gubitak težine. "Hormon rasta poznat je već desetljećima. Ali naše otkriće pokazuje da je njegov utjecaj mnogo veći.", rekao je José Donato Junior, profesor na Institutu za biomedicinske znanosti Sveučilišta u Sao Paulu za MbgHealth.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se u našem mozgu

Naime, znanstvenici su već znali da imamo velike količine hormona rasta u našim mišićima, jetri i drugim organima koji su izravno uključeni u metabolizam rasta, ali su mislili da je to sve. Ovo istraživanje je otkrilo da su naši mozgovi također puni receptora hormona rasta i da igraju veliku ulogu u našim metaboličkim procesima.

Image
pripreme za ljeto /

Vježbajte s Monikom Imerović: Uz ove vježbe vrlo brzo ćete imati ravan trbuh

Image
pripreme za ljeto /

Vježbajte s Monikom Imerović: Uz ove vježbe vrlo brzo ćete imati ravan trbuh

"Otkrili smo da hormon rasta u mozgu nije samo uključen u metabolizam rasta, nego prije svega utječe na metaboličke odgovore kada se radi o štednji energije kada smo gladni ili na dijeti", rekao je Donato. "Ovo otkriće ima važne implikacije u smislu razumijevanja zašto je tako teško izgubiti kilograme", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leptin i hormon rasta jednako su utjecajni

U prošlosti je leptin bio hormon koji je bio glavni kada se pričalo o mršavljenju. Leptin je govorio vašem mozgu kako da troši energiju i kada je sito te se mislilo da je to jedini hormon koji sudjeluje u gubitku težine. 

"Desetljećima znanstvenici pokušavaju shvatiti zašto je tako teško održavati težinu koja se postigne nakon uspješne dijete i zašto se lako vraća. Do sada se leptin smatrao glavnim hormonom koji štiti energiju kada smo gladni", rekao je Donato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istraživanja znanstvenici su vidjeli da je gubitak težine izazvao povećanje hormona rasta u hipotalamusu, zbog čega je gubitak težine teži i povećava se osjećaj gladi. Zašto naša tijela reagiraju na ovaj način? Štede energiju.

"Očuvanje energije toliko je važno za organizam da je evolucija obdarila ljude s dva mehanizma očuvanja energije, jedan je aktiviran leptinom, a drugi hormonom rasta", objasnio je dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači ako želite izgubiti kilograme?

Što se tiče sljedećih koraka, jasno je da liječnici i pacijenti moraju razmotriti razinu hormona rasta kada rade plan gubitka kilograma. Ova studija pokazuje da mršavljenje koje se temelji isključivo na leptinu neće funkcionirati - treba uzeti u obzir hormon rasta.

Stoga, ako se trudite izgubiti na težini i tražite stručnu pomoć, zamolite svog liječnika da razmotri razinu hormona rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitaje još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo