Jaja
Unatoč tome što se već dugo govori kako je kolesterol loš za srce, rezultati istraživanja provedenih posljednjih 20 godina pokazuju da umjeren unos kolesterola u organizam nema gotovo nikakav utjecaj na razinu kolesterola u krvi. Osim toga, jaja su odličan izvor proteina, zdravih masnoća te nekoliko vitamina i minerala, piše Independent.
Margarin
Margarin, koji se sastoji od biljnih masti, se koristi u većini razvijenih zemalja od sredine 19. stoljeća kao zamjena za maslac. Margarin sadrži znatno manje zasićenih masnoća od maslaca, zbog čega utječe na smanjenje broja srčanih bolesti. Kako je u međuvremenu otkriveno da hidrogenizirane biljne masti, koje se nalaze u margarinu, loše utječu na zdravlje, na tržištu su se pojavili proizvodi koji ne sadrže ovu vrstu masnoća.
Krumpir
Smatraju ga štetnim zbog visokog glikemijskog indeksa, ali i zato jer se često dovodi u vezu s proizvodima od rafiniranih ugljikohidrata, koje treba izbjegavati. Međutim, krumpir je bogat vitaminom C, određenim vitaminima iz grupe B i tragovima mnogih minerala. Najbolja je varijanta ukoliko ga skuhate i konzumirate dok se ohladi jer to pozitivno utječe na kemijski sastav škroba, čime se olakšava njegovo probavljanje.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi su izuzetno korisni, jer sadrže visoku razinu proteina, kalcija i sve esencijalne aminokiseline. Ipak, kada je količina u pitanju, treba biti oprezan, jer je ova grupa namirica bogata zasićenim mastima.
Orašasti plodovi
Ova grupa namirnica često se izbjegava tijekom držanja dijeta, jer sadrži veliki postotak masnoća. Ali, rezultati istraživanja pokazali su da koštunjavo voće, osim što štiti srce, predstavlja ključni dio zdrave prehrane. Bogato je proteinima, zdravim masnoćama, vlaknima i brojnim mineralima.