Plod masline, pomalo marginaliziran u javnosti u usporedbi s maslinovim uljem, bogat je izvor flavonoida, među kojima su najzastupjeniji oleuropein i hidroksitirosol. Oleuropein, spoj koji upravo maslinama daje karakterističan gorak okus, prisutan također u velikim količinama u listu masline, posjeduje brojne blagotvorne učinke na organizam, među kojima se ističu antioksidativno, protuupalno, antitumorsko, antimikrobno, antivirusno, antiaterogeno, hipolipidemično i hipoglikemično djelovanje.
Nedavno istraživanje pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Domitrovića, provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i prezentirano u uglednom znanstvenom časopisu Pharmacological Research, pokazalo je da oleuropein ima snažno hepatoprotektivno djelovanje. U pokusu provedenom na miševima, oleuropein je pokazao preventivni i naročito izražen terapijski učinak kod oštećenja jetre izazvanog tetraklorugljikom, jednim od najsnažnijih otrova za jetru. Oleuropein je smanjio oksidativni stres, upalu i razvoj fibroze u jetri te potaknuo sintezu proteina uključenih u zaštitu stanica jetre.
Provedeno istraživanje ukazuje na to da konzumacija maslina pomaže u zaštiti jetre ali isto tako može pospješiti oporavak jetre kod njezinog oštećenja. Obzirom na sadržaj oleropeina u maslinama (2-14%), preporučen dnevni unos kojim bi se mogao ostvariti pozitivan učinak na organizam je oko 200 grama. "Nije bez vraga maslina u čaši martinija", kaže dr. Domitrović.