Nije bez vraga maslina u čaši martinija

Iako svi znaju za blagotvorne sastojke maslinova ulja, malo se govori o tome koliko je plod masline zdrav.

15.1.2012.
12:26
VOYO logo

Plod masline, pomalo marginaliziran u javnosti u usporedbi s maslinovim uljem, bogat je izvor flavonoida, među kojima su najzastupjeniji oleuropein i hidroksitirosol. Oleuropein, spoj koji upravo maslinama daje karakterističan gorak okus, prisutan također u velikim količinama u listu masline, posjeduje brojne blagotvorne učinke na organizam, među kojima se ističu antioksidativno, protuupalno, antitumorsko, antimikrobno, antivirusno, antiaterogeno, hipolipidemično i hipoglikemično djelovanje.

Nedavno istraživanje pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Domitrovića, provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i prezentirano u uglednom znanstvenom časopisu Pharmacological Research, pokazalo je da oleuropein ima snažno hepatoprotektivno djelovanje. U pokusu provedenom na miševima, oleuropein je pokazao preventivni i naročito izražen terapijski učinak kod oštećenja jetre izazvanog tetraklorugljikom, jednim od najsnažnijih otrova za jetru. Oleuropein je smanjio oksidativni stres, upalu i razvoj fibroze u jetri te potaknuo sintezu proteina uključenih u zaštitu stanica jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedeno istraživanje ukazuje na to da konzumacija maslina pomaže u zaštiti jetre ali isto tako može pospješiti oporavak jetre kod njezinog oštećenja. Obzirom na sadržaj oleropeina u maslinama (2-14%), preporučen dnevni unos kojim bi se mogao ostvariti pozitivan učinak na organizam je oko 200 grama. "Nije bez vraga maslina u čaši martinija", kaže dr. Domitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo