Nije bez vraga maslina u čaši martinija

Iako svi znaju za blagotvorne sastojke maslinova ulja, malo se govori o tome koliko je plod masline zdrav.

15.1.2012.
12:26
VOYO logo

Plod masline, pomalo marginaliziran u javnosti u usporedbi s maslinovim uljem, bogat je izvor flavonoida, među kojima su najzastupjeniji oleuropein i hidroksitirosol. Oleuropein, spoj koji upravo maslinama daje karakterističan gorak okus, prisutan također u velikim količinama u listu masline, posjeduje brojne blagotvorne učinke na organizam, među kojima se ističu antioksidativno, protuupalno, antitumorsko, antimikrobno, antivirusno, antiaterogeno, hipolipidemično i hipoglikemično djelovanje.

Nedavno istraživanje pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Domitrovića, provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i prezentirano u uglednom znanstvenom časopisu Pharmacological Research, pokazalo je da oleuropein ima snažno hepatoprotektivno djelovanje. U pokusu provedenom na miševima, oleuropein je pokazao preventivni i naročito izražen terapijski učinak kod oštećenja jetre izazvanog tetraklorugljikom, jednim od najsnažnijih otrova za jetru. Oleuropein je smanjio oksidativni stres, upalu i razvoj fibroze u jetri te potaknuo sintezu proteina uključenih u zaštitu stanica jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedeno istraživanje ukazuje na to da konzumacija maslina pomaže u zaštiti jetre ali isto tako može pospješiti oporavak jetre kod njezinog oštećenja. Obzirom na sadržaj oleropeina u maslinama (2-14%), preporučen dnevni unos kojim bi se mogao ostvariti pozitivan učinak na organizam je oko 200 grama. "Nije bez vraga maslina u čaši martinija", kaže dr. Domitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo