muškarci, pripazite / Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Image
Foto: Thinkstock

Neugodan miris spolnih organa, uz lošu higijenu, može biti posljedica raznih infekcija i bolesti

6.8.2018.
8:00
Thinkstock
VOYO logo

U većini slučajeva, redovita higijena je dovoljna za uklanjanje neugodnih mirisa penisa, no u određenim situacijama neugodan miris može značiti zdravstveni problem koji se mora liječiti uz medicinsku pomoć. U nastavku slijede najčešće infekcije i upale koje uzrokuju probleme kod muškaraca.

1. Smegma

Smegma je bjelkasta, sirasta tvar nastala taloženjem mrtvih stanica epitela i prirodnih ulja, a može se pronaći na muškim i ženskim spolnim organima. Ova pojava je češća na neobrezanim penisima jer se nakupina formira oko glavića. Uz neugodan miris, smegma može uzrokovati crvenilo i iritaciju te povećati mogućnost bakterijske infekcije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Balanitis

Balanitis označava pojavu upalnih promjena na glaviću penisa. Najčešće se pojavljuje u dječaka ili neobrezanih spolno aktivnih muškaraca. Neki od najčešćih uzroka su loša higijena, infekcije, promjene na koži (npr. psorijaza) te alergijske reakcije na sapune ili kondome. 

3. Spolno prenosive bolesti 

U nekim slučajevima i spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati neugodne mirise penisa, a to su najčešće klamidija i gonoreja. Simptomi klamidije uključuju bijeli iscjedak iz penisa, bol prilikom uriniranja te bol testisa, a gonoreja se učituje na sličan način, samo što je moguća posljedica i upala kožice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

4. Negonokokni (nespecifični) uretritis 

Nespecifični uretritis podrazumijeva upalu mokraćne cijevi (uretre) koja nije izazvana bakterijom Neisseria gonorrhoea koja inače izaziva specifični uretritis. Većinom se prenosi spolnim putem, stoga je uvrštena u spolno prenosive bolesti. Simptomi su najčešće česta potreba za mokrenjem, iritacija i suhoća penisa, bijeli iscjedak te bolno mokrenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Gljivična infekcija 

Gljivične infekcije se pojavljuju u slučaju pretjeranog razvoja gljivice Candidakoja se inače prirodno nalazi u području spolnih organa. Takve su infekcije mnogo češće kod žena, no moguća je pojava i na penisu kod muškaraca. U slučaju infekcije, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

6. Upala mokraćnih kanala 

Upala se javlja ukoliko bakterije li virusi na neki način dospiju u mokračni sustav. U većini slučajeva uzročnici infekcija su bakterije koje su normalni stanovnici debelog crijeva odakle se prenesu u mokraćni sustav. Češće su kod žena zbog kraće mokraćne cijevi, no mogu se pojaviti i kod muškaraca. Uzrokuju, uz neugodan miris, urin drugačije boje, učestalu potrebu za mokrenjem, a onda i pečenje za vrijeme mokrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kada govorimo o pravilnom čiščenju penisa, dovoljna je osnovna higijena. Također, dobro je izbjegavati jake sapune i kreme s intenzivnim parfemima kao i materijale koji sprječavaju disanje kože

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju infekcije, potrebno je posjetiti liječnika jer je često takve promjene potrebno liječiti antibioticima

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo