Play ponuda

Nepravilno držanje tijela povećava osjećaj boli

shimmer fallback

Majke nas oduvijek upozoravaju da se ispravimo, a novo istraživanje pokazuje da loše držanje ne utječe samo na prvi dojam koji ostavljate na druge, već vas doslovno može fizički oslabiti.

13.7.2011.
14:54
Play ponuda

Istraživanje prof. Scotta Wiltermutha i Vanesse K. Bohns, na Sveučilištu Toronto, usvajanje dominantnog, nasuprot pogrbljenog držanja, snizuje osjet bola.

U studiji "It Hurts When I Do This (or You Do That)" objavljenoj u Journal of Experimental Social Psychology, pokazalo se da se jednostavnim usvajanjem dominantnog stava tijela ljudi počnu osjećati snažnije, kao da vladaju situacijom i bolje podnose neugodne događaje. Među sudionicima istraživanja oni koji su imali najdominantnije držanje mogli su najbolje podnositi fizičku bol.

Wiltermuth i Bohns uočili su i da oni koji zbog vrlo dominantnog stava tijela svog partnera usvoje pogrbljenu pozu imaju manji prag boli.

I dok se većina sklupča čim osjeti bol znanstvenici savjetuju da treba učiniti upravo suprotno - ispraviti se i izbacite prsa prema van! Naime, ovakav stav dovodi do veće razine testosterona koja je već prije dovedena u vezu s manjim osjetom boli. Osim toga smanjuje se ispuštanje kortizola zbog čega je cijeli događaj manje stresan.

Osim toga, znanstvenici sugeriraju da ćemo uz takvo držanje neki stresni događaj, poput raskida veze, zapamtiti kao manje bolan nego u slučaju da se pogrbimo ili sklupčamo.

Tješimo li nekoga moramo paziti da ga zbog grljenja ne bismo naveli da se pogne ili sklupča čime ćemo cijeli događaj učiniti težim za osobu, upozoravaju istraživači.

Vezani članci:

arti-201106290013006 arti-201107010553006

Play ponuda
Play ponuda