Tri popularna mita
Da biste smanjili vjerojatnost od razvoja srčanih bolesti, trebali biste izbjegavati jaja i uzimati omega-3 masne kiseline? Zar ne? Stručnjaci iz klinke Mayo kažu da nije tako i da se treba čuvati ovih popularnih mitova u prehrani jer bi vas mogli odvesti na pogrešan put.
Mit: Najbolje je izbjegavati jaja ili barem žumanjke
Žumanjci sadrže puno kolesterola. Dakle, logično je da konzumiranje velike količine kolesterola vodi do visokog kolesterola u tijelu. Međutim, realnost nije takva. Većinu kolesterola u tijelu stvara jetra, ali ne kroz prehranu. Također, istraživanja su pokazala razina kolesterola ima više veze s masnoćama koja jedete, trans-masnim kiselinama i zasićenim masnoćama, nego s kolesterolom.
(Foto: Pexels)

Istina je da jaja sadrže hranjive tvari, uključujući vitamine A i D, kao i bjelančevine. Dugotrajna istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje nije povezano s većom stopom srčanog ili moždanog udara. Ali pazite što jedete uz jaja, stavljate li sa strane slaninu i sir što svakako može povećati rizik.