NEĆE VAM DOPUSTITI DA SE ULIJENITE: / Želite li zadržati formu i u starijoj dobi, nabavite ovo stvorenje

Image
Foto: Thinkstock
28.9.2017.
17:10
Thinkstock
VOYO logo

Znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia (UAE) i Cambridge proveli su anketu među 3000 starijih osoba koje su morale odgovoriti imaju li psa i izvode li ga u šetnju. Potom su im dali akcelerometre koji su neprestano mjerili razinu njihove fizičke aktivnosti tijekom sedmodnevnog perioda.

"Svima nam je poznato da razina fizičke aktivnosti opada s godinama", rekao je dr. Yu-Tzu Wu, voditelj istraživanja koji surađuje s oba sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici su pasa aktivniji

Image
Foto: Thinkstock

Morning in the city. Young man walking with his dog on the old street at golden sunrise. Prague, Czech Republic

Znanstvenici su očekivali da će anketa pokazati kako "šetači pasa" rjeđe pribjegavaju sjedilačkom načinu života od ostalih sudionika studije, a rezultati su pokazali da vlasnici pasa prosječno dnevno provode pola sata manje sjedilački.

"Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosječno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vrijeme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana u odnosu na osobe treće životne dobi bez pasa za dugih, sunčanih i ugodno toplih ljetnih dana", kazao je Andy Jones, voditelj studije i profesor javnog zdravstva na sveučilištu UEA .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠETANJE PSA NIJE ODLIČNO SAMO ZA NJEGA: /

Otkrijte dobrobiti koje ova aktivnost ima za vas

Image
ŠETANJE PSA NIJE ODLIČNO SAMO ZA NJEGA: /

Otkrijte dobrobiti koje ova aktivnost ima za vas

S obzirom na to da su se morali prilagoditi potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici bili su prisiljeni i na veću i češću fizičku aktivnost. Jones je dodao kako ne preporučuje svim seniorima brigu o psima, budući da nisu svi u stanju voditi brigu o tim kućnim ljubimcima na pravi način.

Iznio je alternativu - uključenje seniora u programe šetnje pasa iz skloništa za nezbrinute životinje dvaput tjedno. Istaknuo je da je u sklopu takvog programa mogućnost otkazivanja šetnje bila rjeđa od otkazivanja vježbanja s vršnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više razine hormona sreće

Image
Foto: Thinkstock, Ingram Publishing

Osim poticanja fizičke aktivnosti starijih osoba, psi im skraćuju trenutke usamljenosti, osobito ako žive sasvim sami. Usto, aktivnost šetnje psa potiče osobe treće životne dobi na razgovor s drugim vlasnicima pasa, a konverzacija ne mora nužno biti o ljubimcu.

Psihologinja Andrea Beetz tvrdi da su ranije studije pokazale povećanje razine oksitocina, hormona sreće, kod mnogih ljudi za vrijeme kontakta s psom. "Smanjuje se razina stresa i tjeskobe, a jača osjećaj povjerenja", kazala je Beetz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo