Doručak je najvažniji obrok u danu, a mnogi ga preskaču zbog užurbanog života. Endokrinologinja dr. Luiza Napiórkowska je u objavi na Instagramu objasnila zašto preskakanje doručka šteti našem zdravlju.
"Nedostatak doručka dovodi do povećanja razine inzulina i otpornosti na inzulin, a to uzrokuje nakupljanje masnog tkiva oko trbuha i abdominalne pretilosti. Također, visoke koncentracije inzulina mogu negativno utjecati na koncentraciju i pažnju", stoji u objavi liječnice.
Što je s osobama s dijabetesom?
U časopisu Diabetes Care je 2015. godine objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da su osobe s dijabetesom tipa 2 u velikoj opasnosti ako preskaču doručak jer su tada izloženi riziku od velikog porasta glukoze tijekom dana.
Prof. Danijela Jakubović sa Sveučilišta u Tel Avivu je za Life Line Screening naglasila zbog čega je još opasno preskakanje doručka.
"Mogli smo pretpostaviti da preskakanje doručka kod dijabetičara nije zdravo, ali nas je iznenadilo koliko se metabolizam glukoze pogoršao kod pacijenata samo zato što nisu jeli", rekla je Danijela koja je dodala da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 preskakanje doručka dovodi do pogoršanja funkcije beta stanica i povećanja razine glukoze u krvi.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Muffini sa špinatom, voćna salata… Učenici sami pripremali doručak: 'Moramo se zdravo hraniti da možemo rasti'