Navika koja sprečava razvoj polipa i raka crijeva

shimmer fallback

Tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od razvijanja velikih ili naprednih crijevnih polipa, koji mogu prerasti u rak debelog crijeva.

10.3.2011.
9:54
Play logo

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu skupili su podatke 20 prethodno provedenih studija o povezanosti između tjelovježbe i adenoma debelog crijeva kod pacijenata koji su prošli kolonoskopiju ili sigmoidoskopiju. Upitnicima su prikupljeni podaci o tjelesnoj aktivnosti ispitanika.

Zaključili su da su osobe koje redovito vježbaju 16 posto zaštićenije od polipa u crijevima nego najneaktivniji ispitanici. Kada govorimo o muškarcima, njihov je rizik smanjen za 19 posto, no žene su u nešto nepovoljnijem položaju, s obzirom da njih redovita tjelesna aktivnost štiti 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Znamo da aktivni stil života može zaštititi od raka debelog crijeva, no ovo je prva studija koja je sagledala sve dostupne dokaze koji su pokazali da je smanjenje crijevnih polipa najvjerojatnije objašnjenje", objasnila je dr. Kate Wolin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu, voditeljica istraživanja objavljenog u stručnom časopisu British Journal of Cancer.

Štop je polip? Riječ je o izraslini tkiva crijevne stijenke koja raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao što bradavice rastu na koži. Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu. Osobe koje imaju polipe izložene su znatni većem riziku raka crijeva, te zahtijevaju operaciju kako bi se izrasline uklonile. U najvećoj se mjeri dijagnosticiraju sasvim slučajno.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vezani članci:

arti-200910270040006 arti-200912100038006 arti-201010270248006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo