Mnogi misle da je komplicirano napraviti sladoled kod kuće, no nije. Zasladite bablje ljeto ukusnim i bogatim domaćim sladoledom. Ne treba vam aparat za sladoled niti bilo kakav drugi primjerak bijele tehnike, osim zamrzivača, a njega imate. Donosimo vam recept za sladoled od vanilije u koji možete dodavati druge okuse, orašaste plodove ili voće po želji.
Sastojci za domaći sladoled:
- 6 žumanjaka
- 2 šalice slatkog vrhnja
- 1 šalica mlijeka
- 100 grama šećera
- četvrtina žličice soli
- mahuna vanilije
(FOTO: Pexels)
Postupak
Stavite mlijeko i slatko vrhnje da proviriju. Dok se mlijeko i vrhnje kuhaju umutite žumanjak sa šećerom i mahunom vanilije (rasijecite mahunu po dužini i sjemenke istružite nožem).
Kada mlijeko i vrhnje provriju, maknite ih s vatre i lagano ulijevajte žumanjake, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Vratite smjesu na laganu vatru i nastavite miješati dok opet ne provrije.
Maknite s vatre i dalje miješajući dok se ne spusti temperatura, odnosno dok smjesa ne postane mlaka i svilenkasto glatka. Prelijte smjesu u posudu u kojoj ćete ju staviti u zamrzivač. Dodajte po želji bobičasto ili neko drugo voće te zamrznite sladoled. Izvadite ga iz zamrzivača desetak minuta prije posluživanja.