Napokon bez neugodnih vjetrova

Grah je na glasu kao hrana koja izaziva stvaranje plinova i neugodne vjetrove. Slično kao i druge mahunarke, kupus, prokulice i luk.

29.7.2011.
20:46
VOYO logo

Oligosaharidi iz graha glavni su uzrok nadimanja i vjetrova. To je šećer kojeg ljudsko tijelo obično ne prerađuje, pa kad navedena tvar dođe do crijeva bakterije ga koriste kao priliku za gozbu i razmnožavanje. Tijekom ovog procesa bakterije proizvode plinove.

Grah je bogat i vlaknima, još jednom tvar koja povećava proizvodnju plinova. Ako uz grah jedete i mliječne proizvode, što je čest slučaj u meksičkoj kuhinji dodatno se povećava šansa da vas muče vjetrovi. Stres je također faktor rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolji način pripreme

Slabo kuhani grah izaziva više vjetrova. Želite li smanjiti njihovu pojavu, grah treba oprati i močiti u neslanoj vodi, barem osam sati prije kuhanja. Bolje je duže na laganoj vatri nego brzo na jačoj.

Oprati treba i grah iz konzerve. Na ovaj način se uklanja dio šećera koji izazivaju stvaranje plinova. Namakanje skraćuje i vrijeme kuhanja pa je ovaj postupak dodatno praktičan. Grah dakle jedite samo kad dobro omekša. Neki kuhari tvrde da je najbolje pustiti da grah tri puta provrije, nakon čega svaki put treba promijeniti vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sol dodajte tek na kraju, a tijekom kuhanja možete ubaciti komorač, sjeme kumina, malo đumbira, lovorov list ili suhe kombu alge.

Oni koji obično ne jedu grah, ne bi trebali ni pretjerivati s količinom.

Vezani članci:

arti-201107260028006 arti-201107150803006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo