Studija u kojoj je sudjelovalo 20.069 odraslih osoba pokazala je da je opasnost od moždanog udara za 52 posto niža kod osoba koji su imali visok unos bijelog voća i povrća. Nadalje, utvrđeno je kako povećanje za 25 grama unosa bijelog voća i povrća znači devet posto manji rizik od moždanog udara.
U ovoj studiji bijelo voće i povrće prvenstveno se odnosilo na jabuke i kruške.
Korisna je i jedna jabuka dnevno
'Kao prevenciju moždanog udara moglo bi biti korisno konzumirati znatne količine bijelog voća i povrća. I jedna jabuka dnevno je dobar potez', zaključila je Linda M. Oude Griep, mr.sc., vodeći autor studije s Wageningen sveučilišta u Nizozemskoj.
Tijekom desetogodišnje studije utvrđeno je kako zelena povrća (uključujući lisnato povrće, kupus i salatu), narančasta / žuta (agrumi) i crvena / ljubičasta voća i povrća ne utječu na smanjenje rizika od moždanog udara.
Vezani članci:
arti-201109110327006 arti-201108080228006