ono smo što jedemo /

Namirnice koje snižavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Image
Foto: Pexels

Među rizičnim faktorima za razvoj dijabetesa tipa 2 je loša prehrana. Najjednostavniji način da ju poboljšate je da uvrstite ovih nekoliko namirnica na svoj jelovnik

1.4.2019.
15:34
Pexels
VOYO logo

Zdrava prehrana igra veliku ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2, potvrdila je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients.

Poznato je da treba rafiniranu rižu zamijeniti smeđom, no postoji još nekoliko namirnica koje bi trebalo uvrstiti u prehranu i na taj način smanjiti rizik od ove kronične bolesti ili ako se ona već pojavila, držati je pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi dulje nas drže sitima te opskrbljuju tijelo magnezijem i vlaknima. Konzumiranjem orašastih plodova smanjujemo rizik od srčanih bolesti, snižavamo loš kolesterol i rizik od dijabetesa tipa 2. Mit je da orašasti plodovi debljaju. Američki Nacionalni Institut za dijabetes, probavne bolesti i bolesti bubrega savjetuje redovitu konzumaciju orašastih plodova u malenim količinama od  80-ak kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

(FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL)

Lisnato povrće i bobičasto voće

Studija objavljena 2016. u znanstvenom časopisu Journal of Diabetes Investigation pokazala je da visok unos voća, osobito bobičastog i povrća, naročito lisnatog te kupusnjača i povrća žute boje smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.  Ako dosad niste, uvrstite u svoju prehranu  špinat, kelj i borovnice.

Image
Foto: Pixabay

5. Kelj: Lisnato povrće poput kelja i špinata također je odlično za ublažavanje stresa. "Puno je folata i antioksidansa poput beta-karotena, a neka istraživanja pokazuju da lisnato povrće može pomoći u radu mozga", rekla je dijetetičarka Mackenzie Burgess. "Zeleno povrće također sadrže triptofan, hranjivu tvar koja je uključena u stvaranje više serotonina, poznatog kao hormon 'sreće'."

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riba

Birajte punomasnu ribu poput lososa jer je bogata  omega-3 masnim kiselinama, ali izbjegavajte pržiti je u dubokom ulju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

srvena riba vrste

(FOTO: Pixabay)

Mliječni proizvodi 

Studija objavljena 2015. u časopisu Journal od Diabetes Research pokazala je vezu između konzumacije mliječnih proizvoda i povećane inzulinske osjetljivosti kod sredovječnih žena. I druga istraživanja pokazala su da mliječni proizvodi smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediteranska prehrana

Ova vrsta prehrane proglašena je najzdravijom na svijetu. Istraživanje objavljeno 2013. u Časopisu za klinički nutricionizam, pokazalo je da osobe koje imaju dijabetes tipa 2, a hrane se mediteranski, lakše drže šećer pod kontrolom, od osoba čija se prehrana bazira na izbacivanju ugljikohidrata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo