Jedna od najzdravijih biljaka na svijetu pliva u vašoj juhi

shimmer fallback

Iako ga mnogi koriste tek kao ukras za hranu i smatraju tek sitnim začinom, po pitanju zdravstvenih koristi peršin je div među biljkama.

20.8.2013.
11:58
Play logo

Pogledajte šest razloga zašto i male količine peršina ne samo da poboljšavaju okus hrani već i vrlo pozitivno utječu na vaše zdravlje:

Protiv raka

Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora (posebno u plućima) i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i karcinogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršin je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antioksidansi

Peršin je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protuupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršina sadrže 16% potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12% potrebne dnevne doze vitamina A - dva jaka antioksidansa.

Protuupalno djelovanje

Osim luteolina, i vitamin C iz peršina služi kao jako protuupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, bori se protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).

Zdrav imunološki sustav

Vitamin C i vitamin A pronađeni u peršinu jačaju imunitet na razne načine. Vitamin C je potreban za kolagen, strukturni protein iz vezivnog tkiva. Važni vitamin će pospješiti zacjeljivanje rana i poboljšati zdravlje kostiju i zuba. S druge strane, vitamin A, jača ulazne otvore tj. sluznice očiju, respiratorni, urinarni i crijevni trakt. Osim toga, limfociti ili bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcija ovise o vitaminu A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravo srce i krvotok

Folati (vitamin B9) iz peršina pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršina u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jake kosti

Dvije žlice peršina sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcija u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih cirkulacijskih bolesti.

Jaki živci

Vitamin K iz peršina nužan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršin koristan za cjelokupni živčani sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo