NAJČUDNIJI SIMPTOM ZARAZE KORONAVIRUSOM: / Dovoljno je samo pogledati nožne prste...

Image
Foto: Profimedia

Kod djece, tinejdžera i mlađih odraslih osoba zaraženih koronavirusom zabilježen je i bolan osip na nožnim prstima,

3.10.2020.
15:32
Profimedia
VOYO logo

Iako zaraza koronavirusom spada u respiratorne bolesti, dosad su otkirveni brojni simptomi koji nemaju veze s dišnim sustavom. Od srčanih problema, gubitka osjeta okusa i njuha, broj i intenzitet simptoma se povećava. No, COVID-19, čini se, uzrokuje i jedan krajnje neuobičajen simptom - bolni crveni osip na nožnim prstima.

Crvenilo, oticanje, mjehurići...

Dosad je ovaj simptom prijavljen kod više osoba zaraženih koronavirusom, a manifestira se crvenilom jednog ili više prstiju, oticanjem te jakim svrbežom i boli. Ponekad se pojavljuju mjehurići koji izgledaju poput reakcije kože na smrzavanje, žarulje ili bjelkastih čireva. Ponekad se mogu proširiti i na ostatak stopala, a crvenilo nakon nekoliko dana može prijeći u ljubičastu boju, piše New York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osip uobičajen sa zaraznim bolestima

Dermatolozi tvrde da pojava osipa sa zaraznim bolestima nije neobična te navode primjere poput ospica ili vodenih kozica. Neki stručnjaci, pak, tvrde da je to zdrav imunološki odgovor na koronavirus. Dio njih upozorava zdravstvene vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama da na popis simptoma zaraze koronavirusom uvrste i osip na nožnim prstima te da uvedu preporuku testiranja osobama koje razviju taj simptom.

Većina slučajeva je zabilježena kod djece, tinejdžera ili mlađih odraslih osoba. Zanimljivo je i kako su pacijenti s bolnim osipom često uznemireni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo