Događa se svima / Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Kada popijete previše alkohola, treba vremena i odmora kako biste se otrijeznili. Ipak, postoji nekoliko načina da kratkoročno poboljšate situaciju

5.3.2018.
11:00
Thinkstock
VOYO logo

Važno je znati da čak i ako možete poboljšati budnost i svijest, nemojte voziti ili donositi važne odluke, sve dok alkohol potpuno ne izađe iz vašeg sustava. Ovisno o tome koliko ste alkohola konzumirali, može potrajati do nekoliko sati da se alkohol metabolizira iz tijela.

Ne postoji ništa što možete učiniti kako bi se smanjila koncentraciju alkohola u krvi, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi se osjećali 'opreznije' i izgledali trijeznije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Kava

Kofein može pomoći da se osjećate budnije, ali ne 'razbija' alkohol u tijelu. I samo zato što se osjećati svjesniji, ne znači da vam rasuđivanje nije narušeno i da niste opijeni od  alkohola u svom sustavu.

2. Hladan tuš

Hladni tuševi neće pomoći u snižavanju alkohola u krvi, ali od njega kratoročno možete biti budniji i živahniji. Zapamtite ipak da  hladni tuševi mogu biti povezani sa šokom i gubitkom svijesti kod nekih pijanih osoba. Ako pokušate ovaj pristup, pametno je da druga osoba bude s vam u stanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Jelo i piće

Jedenje i pijenje tekućine (ne alkohola), tijekom i poslije pijenja mogu usporiti apsorpciju alkohola u krvotok. Pijenje puno vode može pomoći kod dehidracije i ispiranja toksina iz tijela. I voćni sokovi koji sadrže fruktozu i vitamine B i C mogu pomoći jetri ispirati alkohol više uspješno. Iako pijenje soka može pomoći metabolizirati alkohol, to ne utječe na simptome opijenosti.

4. Spavanje

Spavanje je najbolji način da se otrijeznite. Spavanje omogućuje tijelu da se odmori i oporavi. Čak i kratki odmor može pomoći. Ali što više spvate, osjećat ćete se trijeznije, a  daje će dobiti više vremena da obavi svoj posao i metabolizira alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Vježba

Vježba može pomoći probuditi tijelo i također može pomoći da alkohol brže metabolizira. Nakon vježbanja, možete biti svjesniji, ali i dalje smanjenje prosudbe.

6. Aktivni ugljen

Neki ljudi tvrde da im aktivni ugljen pomaže kod mamurluka, iako nema dokaza koji bi to potkrijepili. No, tko zna, možda će baš vama pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo