Novo istraživanje pokazalo je da starije djevojke koje redovito jedu maslac od kikirikija ili lješnjaka, te druge izvore biljnih bjelančevina i masti mogu smanjiti šanse od dobivanja raka dojke za čak 39 posto. Dok su dobroćudne bolesti dojke, poput recimo cista, zapravo nekancerogene, neki njihovi oblici mogu povećati rizik od razvoja raka dojke kasnije u životu.
Rezultati su temeljeni na podacima koji su prikupljeni od više od devet tisuća djevojaka i mladih žena u sklopu istraživanja koje je provela Medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham. Istraživali su prehrambene navike djevojaka od devet do 15 godina u razdoblju od 1996. do 2001. godine. Kasnije, od 2005. do 2010. godine iste su ispitanice odgovarale je li im biopsijom dijagnosticirana benigna bolest dojki.
Znanstvenici su došli do zaključka da su cure koje su jele dvije porcije maslaca od kikirikija tjedno imale čak 39 posto manju vjerojatnost da će do 30. godine razviti neki oblik dobroćudne bolesti dojke.
'Ovo istraživanje dokazuje da maslac od kikirikija može pomoći u smanjenu rizika od dobivanja raka dojke kod žena', rekao je Graham Colditz, s Medicinskog sveučilišta u Washingtonu.
Za maksimalnu zaštitu, Colditz preporučuje da djevojke dvaput tjedno konzumiraju po 30 grama maslaca od kikirikija uz uobičajenu prehranu. U slučaju da su alergične na kikiriki, mogu jesti i maslac od lješnjaka.
'Istraživali smo i utjecaje graha, leće i soje – ostalih izvora biljnih bjelančevina i masti – te smo također primijetili povoljan učinak. Za one koji su alergični na orašaste plodove postoje mnoge alternative', objašnjava Colditz.
Posljednjih godina provedena su mnoga istraživanja koja povezuju životne navike s prevencijom raka dojke. Prethodno istraživanje, koje je također proveo Colditz, pokazalo je da ispijanje alkohola tijekom adolescencije može povećati rizik od dobivanja raka dojke za čak 11 posto.
Ovo su zaključci nekih drugih istraživanja: ● Redovito vježbanje smanjuje rizik od raka dojke kod žena. ● Izbjegavanje zasićenih masnoća može smanjiti rizik. ● Izbjegavanje pušenja, pogotovo za žene u premenopauzi, može smanjiti rizik. ● Biljna prehrana bogata cjelovitim žitaricama, biljnim proteinima, te voćem i povrćem povećava šanse za preživljavanje raka dojke. ● Dojenje je povezano s manjim rizikom od raka. ● Izbjegavanje rafiniranog šećera može spriječiti metastaziranje u ranoj fazi raka dojke.