NA VISOKOJ NOZI: / Dobro ćete razmisliti prije nego opet obujete vrtoglave štikle

Image
Foto: Thinkstock

Zbog potpetica, noge izgledaju izduženije, stražnjica je istaknuta, a zbog toga svega - žene se osjećaju samopouzdanije i moćnije. No, znate li kako potpetice utječu na vaše zdravlje?

12.3.2016.
9:10
Thinkstock
VOYO logo

Iako one naglašavaju ženstvenost, također mogu imati teže posljedice za stopala, noge i leđa, piše Ordinacija.hr.

Problemi koje potpetice uzrokuju

Dok nosimo potpetice, prsa su izbočenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lumbalni dio kralježnice izbočeniji te su tako kukovi i kralježnica izvan uobičajenog poravnanja. Zbog toga može doći do bolnih leđa, kao i do prevelikog naprezanja mišića.

Umjesto da je raspoređena tjelesna težina po cijelom stopalu, pritisak je na prednjem dijelu stopala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pritisaka na stopalima i nožnim prstima, naginjete se prema naprijed te se pokušavate ispraviti prema nazad - zapravo se tako stvara stav zbog kojeg može doći doproblema s koljenima, kukovima i leđima.

Pojačan je pritisak na koljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevno nošenje potpetica dugi niz godina može uzrokovati tanjenje mišića listova, dok se tetive mogu povećati. Može doći do foraminalne stenoze, najčešćeg oblika spinalne stenoze koji se najčešće događa na najnižoj lumbalnoj razini kralježnice, a do nje dolazi zbog pritiska na korijen živca.

Image
HODANJE U ŠTIKLAMA DOŠLO NA NAPLATU: /

Naomi Campbell mora na operaciju kuka

Image
HODANJE U ŠTIKLAMA DOŠLO NA NAPLATU: /

Naomi Campbell mora na operaciju kuka

Problemi sa stopalima

Što je peta viša, to je pritisak na prednji dio stopala veći. Njihovo svakodnevno i dugotrajno nošenje, zasigurno će rezultirati promjenom anatomije stopala, a prvi znakovi da previše nosite potpetice su urasli nokti, a tijekom toga se čini nepopravljiva štetu tetivama u stopalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, može doći do oštećenja živaca i oteklina, a mogu se pojaviti čukalj (Hallux valgus), kao i Mortonova metatarzalgija, odnosno boli u prednjem dijelu stopala pri nekoj aktivnosti.

Ova je bol vrlo često povezana s nošenjem potpetica, a može doći i do deformacije prednjeg dijela stopala. Razlog je prilično jasan, potpetice svojim oblikom ne odgovaraju anatomiji stopala, odnosno naše se stopalo oblikuje prema obliku potpetice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako odabrati potpetice koje vam neće naštetiti?

  • Nosite niže potpetice kako ne bi naštetili svojem stopalu Birajte potpetice s debljom petom jer vam one daju veću stabilnost i bolji oslonac Kada nosite potpetice, pokušajte se uspravno držati kako ne bi naštetili leđima Nemojte iz dana u dan nositi potpetice – pogotovo ako vam nisu ugodne Nemojte potpuno izbjegavati nositi ravne cipele – stopala i tijelo vam trebaju odmor, ne morate ga svakodnevno mučiti Ne kupujte potpetice koje su vam tijesne jer one uzrokuju veći pritisak na stopalo.
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo