Na ovim mjestima ima vise bakterija nego na zahodskoj dasci

shimmer fallback

Jeste li spremni za jednu odvratnu cinjenicu: fekalne tvari nalaze se posvuda. Doslovno, posvuda!Sad kad je splasnuo pocetni sok, pogledajte koja su najkriticnija mjesta.

2.9.2014.
8:13
Play logo

Vjerojatno redovito perete ruke nakon koristenja zahoda, no cinite li isto nakon drzanja mobitela? Ili cetkice za zube? Ne? E pa onda budite svjesni da se Escherichia coli vjerojatno krcka na oba ta mjesta, ali i na nekim drugim stvarima koje svakodnevno koristite.

Mobitel

Postoji 16% sanse da naprava koju svakodnevno prislanjate na lice na sebi ima tragove fekalnih tvari, otkrilo je jedno londonsko istrazivanje. A cak i ako ne obiluje E. coli bakterijama, devet od 10 mobitela ima na sebi neki oblik zaraznih bakterija ili virusa, kao sto su gripa ili MRSA. Razmislite: mobitel nosite posvuda - u javnom prijevozu, na zahodu, u uredu... a nikad ga ne cistite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciscenje: Jednom tjedno obrisite ga posebnim maramica za dezinfekciju elektronskih uredaja.

Rostilj

Vjerojatno ste prije ocistiti wc nego rostilj, a to nije pametan izbor s obzirom da potonje dolazi u kontakt s hranom koju jedete. Prosjecan rostilj sadrzi 1.7 milijuna mikroba na 2,5 kvadratna centimetra povrsine, prema britanskom istrazivanju iz 2013. godine. To je duplo vise bakterija nego sto se moze naci u prosjecnom wc-u.

Ciscenje: Izribajte resetke sa sapunom i spuzvicom za ribanje i sastruzite sve spaljene dijelove s dna. Ocistite donji dio temeljito, a vanjski operite sa sredstvom za ciscenje na bazi amonijaka, te dobro obrisite sve papirnatim rucnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rublje

Da oprostite, svakakva s*anja se skupljaju na vasem donjem rublju, bilo da ga vidite ili ne. Kad ubacite rublje u masinu za pranje rublja, u bubanj ubacite i oko 500 milijuna E. coli bakterija. Uz to, voda se obicno slegne u donjem dijelu masine, te postaje savrseno uzgajaliste za bakterije, a vi nakon toga operete robu u njihovom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciscenje: Prvo operite bijelo rublje, na najvisoj temperaturi, koristeci pritom izbjeljivac na bazi aktivnog klora, koji djeluje dezinfirajuce. A zapamtite i jednom mjesecno upaliti masinu da odvrti jedno pranje 'na prazno' uz izbjeljivac, kako bi se masina rijesila svih bakterija.

Cetkica za zube

Kad pustite vodu u zahodskoj skoljci, kapljice vode se rasprse vise od sest metara sirine. Ako vam je dakle umivaonik blizu, a cetkica za zube na njemu, ona je vjerojatno otusirana minijaturnim kapljicama onoga sto ste upravo izbacili u wc skoljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciscenje: Pospremite cetkicu za zube u kupaonski ormaric, sto dalje od letecih fekalija i urina. Povremeno je mozete staviti da se opere u masini za pranje suda, a mozete je i uroniti u vodicu za ispiranje usne supljine, i to onu koja sadrzi cetilpiridinij korid, na 20 minuta.

Kuhinjska spuzva

Vasa spuzvica je vjerojatno najgadnija stvar u vasoj kuhinji. Ona je vlazna i u konstantnom dodiru s bakterijama. Postoji 33% sanse da vasa spuzvica sadrzi stafilokok (duplo vise nego vas wc), a mogla bi imati 10 milijuna bakterija na povrsini od 2,5 cm2, sto znaci da je 200.000 puta prljavija od vaseg toaleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciscenje: Kako biste ubili bakterije, ubacite mokru spuzvicu u mikovalnu pecnicu na jednu minutu. Da, tako je jednostavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo