NA NJIH DJELUJE MNOGO LOŠIJE: / Visok unos šećera nema iste posljedice na žene i muškarce

Zanimljivo je da se ovo saznanje ne odnosi i na žene, a znanstvenici ne znaju zašto. Ipak, tjeskoba i depresija se kod njih pospješuju ako već imaju naznake tih problema.

28.7.2017.
8:40
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Budimo iskreni: tko nije slab na slatko? Žene i muškarci podjednako uživaju u slatkišima i slasticama, iako bi muškarci trebali više pripaziti kod unosa šećera. Naime, pretjerivanje na tom području može ih odvesti u tjeskobu i depresiju, pokazuje istraživanje.

Muškarci koji jedu više od 67 grama šećera dnevno, imaju 23 posto veći rizik od tih dvaju stanja nakon pet godina. Otkriće je posebno zabrinjavajuće stoga što prosječan muškarac dnevno unese oko 68,4 grama, što je više nego dvostruko od preporučene količine (30 grama).

Zanimljivo je da se ovo saznanje ne odnosi i na žene, a znanstvenici ne znaju zašto. Ipak, tjeskoba i depresija se kod njih pospješuju ako već imaju naznake tih problema. Također se pokazalo kako ovo ne vrijedi u obrnutom slučaju. Dakle, pacijenti koji pate od spomenutih psihičkih poremećaja nisu skloniji pretjerivanju sa slatkim, piše Daily Mail.

"Slatka hrana kratkoročno izaziva pozitivne osjećaje kod ljudi pa bi se očekivalo da će depresivci više posezati za njom. Dobro je što je tako jer šećer zapravo ima suprotan učinak na mentalno zdravlje", kaže dr. Anika Knüppel s londonskog sveučilišta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali