Plodovi mušmule su osvježavajući, ukusni i zdravi. Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, jednostavnom uzgoju, zanimljivim receptima i likerima koji se mogu dobiti od nje.
Ljekovita svojstva mušmule
Mušmula se može koristiti zrela i zelena. Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se mogu koristiti u obliku čaja za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. U svakom svom obliku ima djelotvoran učinak na cijeli organizam. Ovo su glavne prednosti:
sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, tanin i organske kiseline obiluje vitaminom C kao i vitaminima iz B skupine sadrži mnogo kalija, kalcija, željeza i magnezija zreli plodovi su laksativ i diuretik smiruje upalu želučane sluznice, i pomaže u želučanim tegobama pektin pomaže u snižavanju kolesterola pospješuje rad crijeva zaustavljaju proljev i krvarenja pomaže pri liječenju afti poboljšava vid blagotvorno djeluje na kožu i kosu
Uzgoj i sadnja mušmule
Mušmula je namijenjena da raste u toplijim predjelima, ali se može uspješno uzgojiti i u hladnijem podneblju. Pretopla klima, posebice iznad 33°C, može joj štetiti i takva nije pogodna za uzgoj. Bez obzira na to, relativno dobro podnosi sušu. Nije osjetljiva na hladnije temperature kao ostale voćne vrste te se čak može uzgojiti u područjima s godišnjom temperaturom od 8-9°C. S mušmulom se ne trebate brinuti oko mraza jer je otporna na temperature do -36°C. Uz to, najbolji se rezultati postižu ako ju uzgajate na plodnom i umjereno vlažnom zemljištu.
Ako ćete mušmulu uzgajati u nasadu, prije sađenja trebate zemljište pripremiti rigolanjem. Ako planirate saditi 2-3 stabla, iskopajte pojedinačne jame duboke oko 0,60 m i široke 1-1,2 metra. Vrijeme sadnje je u rano proljeće, jesen i zimu dok je za veće nasade preporuka sadnje u jesen.
Mušmula postaje rodna treće ili četvrte godine nakon sađenja, ali nakon toga rađa svake godine i to obilno. Mušmulu možete cijepiti na dunju ili na bijeli glog i oskorušu. Nakon cijepljenja na dunju prosječno daje 60 - 80 kilograma, a na glog 100 - 150 kilograma voća. Ako se plodovi uberu nakon smrzavanja, bolje će i ravnomjernije dozrijevati i biti bolji i ukusniji za jelo.
Recepti od mušmule
Čaj od mušmule
Čaj od mušmule je koristan za muškarce jer je efikasan pri liječenju impotencije. Možete ga i piti dva puta dnevno ako imate problema s vrtoglavicom, infekcijom usana ili grla. Ovim čajem možete ublažiti krvarenje desni i stvoriti svježiji dah.
Priprema: Nekoliko sitno isjeckanih svježih mušmula prelijte s 2 dl vruće vode. Mješavinu poklopite i ostavite da stoji barem sat vremena. Nakon što ga procijedite, možete ga piti dva do tri puta dnevno. Ako želite možete dodati limuna i meda.
Liker od mušmula
Za pripremu ovog domaćeg likera, potrebno vam je:
- 250 gr mušmula
- 2 dl vode
- 130 grama šećera
- 5 dl 40% vinjaka
Priprema: Operite mušmule i odrežite im peteljke. Cijele mušmule ubacite u staklenu bocu sa širokim grlom. U međuvremenu u loncu kuhajte vodu i šečer. Ostavite da se ta smjesa malo ohladi i onda ju prelijte preko voćki u boci. Kada se i to malo ohladi dodajte vinjak. Zatvorite bocu i dobro promiješajte cijeli sadržaj.
Ovaj liker treba tresti svakog dana, a možete ga piti nakon dva tjedna. Kada prođe dva tjedna, procijedite ga u drugu bocu i uživajte u svom likeru.
Džem od mušmula
Ova slastica nekada je bila sastavni dio starih domaćinstava.
Sastojci:
- 1 kg mušmula
- 1 kg meda
- 0,7 l vode
Priprema: Vodu prokuhajte u posudi i dodajte u nju med. Miješajte dok se smjesa ne sjedini i na to ubacite očišćene mušmule. Uz neprestano miješanje kuhajte do sat vremena. Nakon toga, džem prelijte u staklene posude koje morate dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mjestu. Džem možete jesti već idući dan.
Krem torta od kestena i mušmula
Ovaj zanimljivi recept pronašli smo na stranici Fini Recepti. Cijeli recept nalazi se u videu.