1. Jogurt
Probiotici se neće pobrinuti samo za dobar rad crijeva, oni također mogu uništiti alergijske reakcije. Studija objavljena u časopisu Clinical and Experimental Allergy otkriva kako su alergičari koji su počeli piti jogurt imali nakon nekog vremena značajno niže razine antitijela koje aktiviraju simptome alergije.
"Probiotici su kao mudar prijatelj, pomažu našem tijelu shvatiti kada bi trebali biti uznemireni odnosno otpustiti ta antitijela", kaže doktorica Deborah Gordon za Prevention.
No, prije nego navalite na velike količine jogurta ili kefira treba znati kako u pojedinim mliječnim proizvodima ima fermentiranih sastojaka koji nekima mogu pogoršati stanje. Stoga je bolje isprva eksperimentirati s manjim količinama ili se posavjetovati s liječnikom.
2. Jabuke
Jabuke obiluju kvercetinom koji je bioflavonoid, poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Istraživanja su pokazala kako su trudnice koje su jele jabuke i ribu tijekom trudnoće smanjile rizik od astme i alergije kod svoje djece.
3. Jagode
Vitamin C iz ove ukusne namirnice će ojačati imunološki sustav zaustaviti curenje iz nosa, kihanje svrbež očiju. Jedna je studija pokazala da se unosom vitamina C u organizam smanjuje djelovanje histamina za 38 posto dok su druge studije pokazale kako nedostatak tog vitamina može razinu histamina znatno povećati.
4. Kurkuma
Indijski začin dugo je hvaljen zbog svojih protuupalnih svojstava, a istraživanje je pokazalo da kurkumin, aktivni sastojak u kurkumi, može blokirati otpuštanje histamina i na taj način spriječiti razvijanje simptoma alergije.
5. Sjemenke bundeve
Obiluju magnezijem, mineralom koji opušta mišiće i otvara dišne puteve. Četvrtina šalice sjemenki bundeve sadrži pola preporučene dnevne doze magnezija. Istraživanja su pokazala kako manjak magnezija povećava razinu histamina u organizmu. Magnezijem obiluju i bademi, sjemenke suncokreta, zob, brokula, lisnato povrće i tamna čokolada.