Skupina znanstvenika sa sveučilišta Harvard istraživala je prisutnost antocijanina u bobičastim plodovima te zaključila da imaju veliku ulogu u arterijskoj hipertenziji.
arti-201007200474006Istraživanje koje je proveo profesor Eric Rimm objavljeno je u American Journal of Clinical Nutritionu, a temelji se na promatranju 181.000 dobrovoljaca, muškaraca i žena, a u sklopu programa američkoga javnog zdravstva Health Study el’Health Professionals Follow-up Study.
Studija je provedena u 14 godina, a prikupljeni su vrlo zanimljivi podaci koji proizlaze iz konzumacije jagoda i borovnica. Osim blagotvornog učinka na snižavanje visokog tlaka, jagode su vrlo dobre za poboljšanje memorije.
Tijekom ispitivanja 35.000 dobrovoljaca uspjelo je kontrolirati razvoj hipertenzije unosom hrane bogate flavonoidima, koja smanjuje rizik od bolesti cirkulacijskog sustava. Osim bobičastog voća, konzumirali su i čaj, sok od naranče, jabuke, crno vino...
Znanstvenici su analizirali njihove nalaze te kod osam posto ispitanika koji su imali problema s tlakom zabilježili znatno bolje rezultate nego kod onih koji su ove namirnice konzumirali u manjim količinama.
Vezani članci:
arti-201004260020006 arti-201007200474006