a nije pms / Muče vas bolne menstruacije i česte promjene raspoloženja? Možda patite od PMDD-a

Image
Foto: Thinkstock

Postoji nešto još i gore od PMS-a, a u nastavku saznajte koji su simptomi najvećeg ženskog neprijatelja

14.8.2018.
12:20
Thinkstock
VOYO logo

Predmenstrualni distrofični poremećaj, poznat i kao PMDD, ima slične simptome PMS-a, no razlikuje se u tome što može ometati svakodnevni život. Obično se javlja tjedan dana prije menstruacije, a karakteriziraju ga tjelesne i promjene u raspoloženju. 

Dok čak 75 % žena pati od sindroma PMS-a, koji najčešće uključuju umor, nervozu i nadutost, od PMDD-a pati tek 5 % žena koje se bore s čestim emocionalnim i psihičkim promjenama koje veoma lako mogu utjecati na svakodnevni život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Simptomi, koji se javljaju tjedan dana prije menstruacije, a nestaju nekoliko dana nakon što stigne, najčešće uključuju: promjene raspoloženja, razdražljvost, ljutnju ili pojačane sukobe s drugim ljudima, osjećaj anksioznosti ili napetosti, teškoće s koncetracijom, umor ili nedostatak energije, promjene u apetitu, nesanicu ili pospanost, osjećaj slabosti, bolove u mišićima, nadutost te bol u dojkama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ublažavanje simptoma dovoljan je već i zdraviji život - izbjegavanje preslane i preslatke hrane, alkohola i kofeina te česta tjelovježba. No, ako su simptomi i tada neizdržljivi, dobro je posavjetovati s ginekologom za moguće konzumiranje hormonskih pilula

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo